Kabale

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Kabale je hribovito okrožje in mesto v jugozahodni Ugandi s površino 1827 kvadratnih kilometrov. Okrožje meji na sosednjo državo Ruando, njegova nadmorska višina pa meri od 1219 do 2347 metrov nad morjem. Večina okrožja je posejana z zelenimi, obdelanimi in prepletajočimi se hribi.

Polotok Bufuka

Prav zaradi nadmorske višine je ta del Ugande hladnejši od ostalega dela države – povprečna dnevna temperatura niha od 15 do 20 stopinj C, ponoči pa se lahko ohladi tudi na 10 stopinj. Relativna vlažnost celo leto niha od 90 do 100 odstotkov v jutranjih urah in od 42 do 75 odstotkov popoldan.

Ocena števila prebivalcev Kabaleja je 629.400 (leta 2000), z gostoto 344,5 ljudi na kvadratni kilometer, kar pomeni da je to okrožje tretje najbolj naseljeno v Ugandi. Zemlja je zelo razdrobljena, povprečno gospodinjstvo ima v lasti šest ali sedem koščkov zemlje na različnih hribih.

Pleme Bakiga je najbolj zastopano na področju Kabaleja, sledi pigmejsko pleme Batwa ter posamezni pripadniki ostalih Ugandskih plemen.

Mesto Kabale

Večina turistov se v Kabaleju ustavi na poti k gorilam. Te ogrožene živali živijo v dveh nacionalnih parkih – Bwindi Impenetrable in Mgahinga Gorilla. Del NP Bwindi leži v okrožju Kabaleja.

Druga znamenitost okrožja je čudovito jezero Bunyonyi, ki je od mesta Kabale oddaljeno sedem kilometrov.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]