Kōban

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Kōban (交 番 kōban) je majhna sosedska policijska postaja na Japonskem. Koban se nanaša tudi na najmanjšo organizacijsko enoto v današnjem japonskem policijskem sistemu. Poleg centralnih policijskih postaj, ki se nahajajo po vsej državi, se enotno policijsko delo opravlja iz majhnih zgradb kobanov, ki se nahajajo znotraj skupnosti, kot oblika policijskega delovanja skupnosti. Od leta 2007 je na Japonske okoli 6000 kobanov. Od 1990 leta jih mnogo najdemo z latinskim napisom: "KOBAN".

Koban je običajno eno do dvonadstropno stanovanje z nekaj prostori (čeprav obstaja veliko variacije), z enim do več kot deset policistov. Častniki v teh stavbah lahko gledajo, se odzivajo na izredne razmere, dajejo navodila in drugače interagirajo z državljani na bolj intimen način, kot bi jih lahko oddaljene postaje. Čeprav je pogosto prevedena v angleščino kot "policijska škatlica", koban ni podoben britanski policijski škatli.

Ime kōban izhaja iz imena prvotne zgradbe, zgrajene leta 1874, ki so bile dejansko preproste škatle, namenjene stoječemu opazovanju v rotaciji in tako ustvarile sestavljeno besedo, ki jo sestavljajo kō (交) in prepoved. Kmalu zatem so leta 1881 kobane preoblikovali v postaje lokalnih skupnosti s kar šestimi uradniki in mu dali novo uradno ime Hashutsujo - čeprav je njegovo skupno ime "kōban" preživelo. "Koban" je bil nadalje sistematiziran in razširjen po vsej državi, ki je imel več desetletij pomembno vlogo v japonskem policijskem sistemu. Bilo je leta 1994, ko se je znova uradno ime Hashutsujo (派出所) spremenilo nazaj v koban. Eno izmed vprašanj, ki je bilo v zadnjih nekaj letih priznano kot najpomembnejše okrog kobanovega sistema, je bilo obstoj aki-kōbana (postaje brez posadke). Po mnenju nacionalne policijske agencije je bilo to vprašanje obravnavano in rešeno do leta 2007.

Majhne policijske postaje, podobne japonskemu kobanu, najdemo tudi v delih Kitajske in Singapurja. Poleg tega je kōban sistem postal priljubljen pri mednarodnih programih usposabljanja in pomoči policije, zlasti tistih iz Japonske za mednarodno sodelovanje (JICA). JICA je vložila denar za vzpostavitev policijskih programov skupnosti v kobanu v več državah, vključno z Indonezijo, Brazilijo in Hondurasom

Policisti, nameščeni v kobanu, služijo več vlogam:
Zemljevidi in navodila - zagotavljanje zemljevidov in navodil lokalnim naslovom, včasih celo osebno vodenje tistih, ki niso seznanjeni z lokalnimi načrti ulic in shemami naslavljanja. Poleg tega lahko uradniki napotijo ​​ljudi na lokalne hotele, restavracije in druga podjetja.
Izgubljeno in ugotovljeno - sprejemanje poročil o izgubljenih predmetih in sprejemanje najdenih predmetov od javnosti in, če je prišlo do uhajanja izgubljenega predmeta, obvestite lastnika predmeta, da pride v stik s predmetom.
Poročila o kriminalu - sprejemanje policijskih poročil, običajno za kazniva dejanja, kot so kraji in vlomi.
Storitve v sili - pokličite telefonsko številko za klic v sili "110" v primeru policije, požara ali zdravstvene nujne pomoči.