Japonska kamelija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Japonska kamelija

Camellia japonica
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
Razred: Magnoliopsida (dvokaličnice)
Red: Ericales (vresovci)
Družina: Theaceae (čajevke)
Rod: Camellia (kamelija)
Vrsta: C. japonica
Znanstveno ime
Camellia japonica
L.

Japonska kamelija (znanstveno ime Camellia japonica), je listnato drevo iz družine čajevk, ki je domorodno v Koreji, Kitajski in na Japonskem[1].

Opis[uredi | uredi kodo]

Ime je rod teh rastlin Linne poimenoval po znanem gojitelju rastlin, jezuitu Camellusu, in ne po češkem misijonaru Juriju Kamelu, ki je rastlino prvi prinesel v Evropo, kot pogosto napačno razlagajo viri[2].

Japonska kamelija zraste do 12 metrov visoko, dokončno pa dozori šele v dvajsetem letu starosti. Listi so usnjati in ovalni, njihov rob pa je zobčasto narezan. Po zgornji strani so svetleče temno zelene barve, po spodnji strani pa so svetlejših odtenkov in niso svetleči. Cvetovi imajo pet zelenih čašnih listov, ki so obdani z ovršnimi listi. Tem proti notranjosti cveta sledi pet venčnih listov ter številni prašniki. Barva cvetov je zelo različna od bele do temno rožnate barve.

Iz oplojenih cvetov se razvijejo tridelni oleseneli plodovi.

Razširjenost in uporabnost[uredi | uredi kodo]

Japonska kamelija uspeva na dobro namočenih svežih tleh, bogatih s hranilnimi snovmi, v katerih je malo apnenca. Najbolje uspeva v zmernem podnebju. Razmnožuje se s cepljenjem na divjake ter z grebenicami. Zaradi lepih cvetov to drevo gojijo kot okrasno drevo.

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. "Botanica. The Illustrated AZ of over 10000 garden plants and how to cultivate them", str. 176-177. Könemann, 2004. ISBN 3-8331-1253-0
  2. Lanzara, P.; Pizetti, M. (1984). Drevesa. Ljubljana: Mladinska knjiga. COBISS 14998529.