Parlament Italijanske republike

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Italijanski parlament)

Parlament Italijanske republike (italijansko Parlamento della Repubblica Italiana) je ustavno telo, ki je zadolženo za državno zakonodajo in politični nadzor Vlade Italijanske republike.

Italijanski dvodomni parlament sestavljata dve parlamentarni skupščini (camere)[1] s skupno 945 člani (parlamentari):

Politična pripadnost parlamentarnih skupščin[uredi | uredi kodo]

Parlamentarci so predstavniki političnih strank, za katere so se opredelili državljani v zadnjih volitvah. Posebne važnosti je politična pripadnost predsednikov, ki v skladu z zakonskimi pooblastili lahko posredno vplivajo na delovanje celotne skupščine.

Zaradi tega je vse od samega nastanka republiškega parlamenta veljala tradicija o politični pripadnosti predsednikov parlamentarnih skupščin, se pravi da je en predsednik pripadal večinski stranki, drugi pa opoziciji. To pravilo naj bi zagotavljalo nepristranskost parlamenta, predvsem pri nekaterih odločbah, ki jih morata sprejeti sporazumno oba predsednika. To je na primer imenovanje članov nekaterih pomembnih administrativnih komisij (komisija za nadzor konkurence, komisija za javna občila), članov upravnega sveta RAI in članov predsedstva Državnega računovodstva.

Ta tradicija je bila prekinjena od leta 1994 do leta 2010, ko sta predsednika obeh zbornic pripadala večinski stranki.

Trenutni (2013) predsednik poslanske zbornice je Laura Boldrini (opozicija) in predsednik senata je Pietro Grasso (večina).

Opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Camera dei deputati – Servizio studi: Manuale della legislazione, Rim 2003

Glej tudi[uredi | uredi kodo]