Irena Selišnik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Irena Selišnik
Portret
Rojstvodatum neznan
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Pokliczgodovinarka

Irena Selišnik, slovenska zgodovinarka. (197_?)

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Leta 2001 je diplomirala iz zgodovine in sociologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Leta 2004 se je zaposlila na Oddelku za sociologijo kot mlada raziskovalka in leta 2007 doktorilara iz teme Volilna pravica žensk kot demokratična novost: Dejavniki, ki vplivajo na njeno uveljavitev na Slovenskem.[1] Od leta 2007 je bila zaposlena na Filozofski fakulteti kot raziskovalka in je sodelovala na več različnih znanstveno- raziskovalnih projektih. Leta 2011 je bila izvoljena v asistentko za področje slovenske in obče novejše zgodovine s strani senata Filozofske fakultete, kasneje pa za docentko za področje slovenske in obče novejše zgodovine.

Od leta 2015 je zaposlena kot predavateljica na Oddelku za zgodovino, kjer predava Slovensko zgodovino 19. stoletja in pa Zgodovino žensk. Predvsem se v področju raziskovanja osredotoča na raziskovanje spola ter socialno in politično zgodovino slovenskega prostora v 19. stoletju.[2]

Izbrana bibliografija[uredi | uredi kodo]

SELIŠNIK, Irena. Volilna pravica žensk kot demokratična novost : dejavniki, ki vplivajo na njeno uveljavitev na Slovenskem : doktorska disertacija. Postojna: [I. Selišnik], 2007. (COBISS)

ESKOŠEK, Vesna, ANTIĆ GABER, Milica, SELIŠNIK, Irena, FILIPČIČ, Katja, UREK, Mojca, MATKO, Katja, ZAVIRŠEK, Darja, SEDMAK, Mateja, KRALJ, Ana, et al. Nasilje nad ženskami v Sloveniji. 1. izd. Maribor: Aristej, 2013. (COBISS)

SELIŠNIK, Irena. Prihod žensk na oder slovenske politike. Ljubljana: Sophia, 2008. ( COBISS)

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

celotna bibliografija

project-eirene.eu

Metina lista Arhivirano 2021-03-02 na Wayback Machine.

academia.edu

doc. dr. Irena Selišnik

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. lista, Metina (2015-12-25). "Doc. dr. Irena Selišnik - Metina lista %". Metina lista. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2021-03-02. Pridobljeno dne 2020-12-08.
  2. "Irena Selišnik | Oddelek za zgodovino | Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani". zgodovina.ff.uni-lj.si. Pridobljeno dne 2020-12-08.