Imena pritlikavih planetov

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Ime pritlikavih planetov (vljučno z asteroidi in planetoidi) je sestavljeno iz številke, ki predstavlja zaporedno številko odkritja, in iz imena (lahko je začasno ali stalno), ki ga je predlagal odkritelj [1]. Zaporedna številka je zaporedna številka vpisa v pripadajoči katalog nebesnih teles in se določi šele, ko je znana tirnica tako natančno, da je v bodočnosti vedno mogoče določiti položaj (običajno so za določitev tirnice dovolj že štirje položaji [2]). Tako se oznaka pritlikavega planeta zapiše v obliki : (številka) ime . Primer : (90377) Sedna, kjer pomeni 90377 zaporedna številka iz kataloga, Sedna pa je ime. Številka se lahko tudi izpusti, dovolj je navesti samo ime (v tem primeru: Sedna). Prav tako lahko uporabljamo tudi številko brez oklepajev ( v tem primeru : 90377 Sedna).

Po dogovoru se za označevanje satelitov pritlikavih planetov včasih uporablja označevanje z rimskimi številkami. Tak način se je uporabljal že od Gelilejevih časov. Primer : (87) Silvija I Romul pomeni satelit z imenom Romul, ki kroži okoli asteroida 87 Silvija

Leta 1851 je bilo znanih samo 15 asteroidov, ki so vsi imeli svoje astronomske simbole. Ko so odkrili večje število asteroidov je postal ta način označevanja prekompliciran. Zaradi tega je Benjamin Apthorp Gould v letu 1851 predlagal, da bi jih označevali samo s številkami v zaporedju njihovega odkrivanja. Ta način se je hitro pričel uporabljati. Po letu 1949 so vse ostale variante označevanja odmrle [3]. Edina izjema je bil Pluton, ki so ga imeli za planet, dokler ga leta 2006 niso izključili iz družine planetov. Takrat so mu dali formalno oznako 134340 Pluton.

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]