Huitzilopochtli

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Huitzilopochtli
bog vojne in volje, gospodar sonca in ognja. Vladar juga
Pripadnik Tezcatlipocas
Slika:Huitzilopochtli V.svg
Huitzilopochtli kot je opisan v Codex Borbonicus
Druga imenaModri Tecatlipoca, Omiteotl, Mextli, Mexi, Huitzitlon, Huitzilton, Tzintzuni, Huitzi, Huichilobos, Vichilobos, Opochtli, Inaquizcoatl-Tezcatlipoca
PrebivališčeIlhuicatl-Teteocan,(dvanajsto nebo)
• Ilhuicatl-Xoxoauhco (sedmo nebo)
• jug
Simbolkolibri
Spolmoški
RegijaMezoamerika
Etnična skupinaAzteki (Nahoa)
PraznikiPanquetzaliztli
Osebne informacije
StaršiOmetecuhtli in Omecihuatl (Codex Zumarraga)[2]
Mixcoatl in Coatlicue (Codex Florentine)
SorojenciQuetzalcoatl, Xipe-Totec, Tezcatlipoca (Codex Zumarraga)
Coyolxauhqui, Centzon Huitznahuac (Codex Florentine)
Centzon Mimixcoa (Codex Ramirez)[1]
Malinalxochitl (Codex Azcatitlan)
OtrociNič
Huitzilopochtli, kot je upodobljen v delu Codex Telleriano-Remensis iz 16. stoletja

V azteški religiji je Huitzilopochtli (klasični nahuatl: Huītzilōpōchtli [wiːt͡siloːˈpoːt͡ʃt͡ɬi]) božanstvo vojne, sonca, človeških žrtev in pokrovitelj mesta Tenochtitlan. Bil je tudi plemenski bog Mehike, znane tudi kot Azteki, iz Tenochtitlana. Mnogi v panteonu božanstev Aztekov so bili nagnjeni k naklonjenosti določenemu vidiku vojskovanja. Vendar je bil Huitzilopochtli znan kot primarni bog vojne v starodavni Mehiki. Ker je bil bog zavetnik Mexice, so mu pripisali zmage in poraze, ki so jih imeli ljudje na bojišču. Ljudje so se mu morali žrtvovati, da so Azteke zaščitili pred neskončno nočjo. Kot orožje je uporabljal ognjeno kačo Xiuhcoatl, s čimer je bil Huitzilopochtli povezan tudi z ognjem.

Kot so zapisali Španci med odkritjem in osvajanjem Mehike (kjer so ime božanstva zabeležili kot Huichilobos), je bilo človeško žrtvovanje običajno pri obredih čaščenja, ki so potekali pogosto in v številnih templjih po vsej regiji, pri izvajanju pa so običajno žrtvovali več žrtev na dan v določenem templju.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Guilhem Olivier (2015). Cacería, Sacrificio y Poder en Mesoamérica: Tras las Huellas de Mixcóatl, 'Serpiente de Nube' (v španščini). Fondo de Cultura Económica. ISBN 978-607-16-3216-6.
  2. Cecilio A. Robelo (1905). Diccionario de Mitología Nahoa (v španščini). Editorial Porrúa. str. 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202. ISBN 970-07-3149-9.

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]