Hidroelektrarna Plave

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Hidroelektrarna Plave
Kaplan turbine in Plave.jpg
Kaplanova turbina, razstavljena pred strojnično zgradbo HE Plave 1. Turbino je leta 1939 izdelalo švicarsko podjetje Escher-Wyss, natančneje, njegov obrat v italijanskem kraju Schio. Ostali tehnični podatki niso znani.
Država Slovenija
Začetek gradnje 1936-1940
Skupna prostornina 960.000
Max. dolžina cca 4,5 km
Začetek uporabe 1940
Izvzeta iz uporabe v uporabi
Letna proizvodnja 80.000 MWh

Hidroelektrarna Plave (kratica HE Plave) je ena izmed hidroelektrarn v Sloveniji; leži na reki Soči. Spada pod podjetje Soške elektrarne Nova Gorica.

Elektrarna skupaj z novejšo elektrarno HE Plave 2, HE Ajba in črpalno hidroelektrarno Avče izkorišča vodni bazen za pregrado Ajba. Strojnica HE Plave pa leži na desnem bregu reke Soče v bližini naselja Plave. Ta elektrarna je bila zgrajena v času italijanske okupacije Primorske skupaj s HE Doblar. Prvotno je proizvajala električno energijo s frekvenco 42 Hz, po drugi svetovni vojni in priključitvi Primorske k Jugoslaviji pa so z remontom in izgradnjo daljnovoda Doblar-Plave-Ljubljana prešli na frekvenco 50 Hz. Elektrarni sta bili takrat najmodernejši na območju Slovenije in sta skupaj pokrivali 40% potreb po električni energiji.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]