Hidroelektrarna Plave

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Hidroelektrarna Plave
Kaplan turbine in Plave.jpg
Kaplanova turbina, razstavljena pred strojnično zgradbo HE Plave 1. Turbino je leta 1939 izdelalo švicarsko podjetje Escher-Wyss, natančneje, njegov obrat v italijanskem kraju Schio. Ostali tehnični podatki niso znani.
Država Slovenija
Začetek gradnje 1936-1940
Skupna prostornina 960.000
Max. dolžina cca 4,5 km
Začetek uporabe 1940
Izvzeta iz uporabe v uporabi
Letna proizvodnja 80.000 MWh

Hidroelektrarna Plave (kratica HE Plave) je ena izmed hidroelektrarn v Sloveniji; leži na reki Soči. Spada pod podjetje Soške elektrarne Nova Gorica.

Elektrarna skupaj z novejšo elektrarno HE Plave 2, HE Ajba in črpalno hidroelektrarno Avče izkorišča vodni bazen za pregrado Ajba. Strojnica HE Plave pa leži na desnem bregu reke Soče v bližini naselja Plave. Ta elektrarna je bila zgrajena v času italijanske okupacije Primorske skupaj s HE Doblar. Prvotno je proizvajala električno energijo s frekvenco 42 Hz, po drugi svetovni vojni in priključitvi Primorske k Jugoslaviji pa so z remontom in izgradnjo daljnovoda Doblar-Plave-Ljubljana prešli na frekvenco 50 Hz. Elektrarni sta bili takrat najmodernejši na območju Slovenije in sta skupaj pokrivali 40% potreb po električni energiji.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]