Herine igre

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Tekačica. Kratki hiton, ki ga nosi odkriva njeno desno dojko in razpuščene lase, kar je značilno za udeleženke Herinih iger. Marmorni kip je verjetno rimska kopija originalnega izginulega grškega kipa, ki naj bi nastal okoli leta 460 pr n. št.

Herine igre so bile prvo tekmovanje za ženske na olimpijskem stadionu. Prve igre so se v Olimpiji odvijale že v 6. stoletju pred našim štetjem, zgodovinarji pa so mnenja, da so se odvijale tik pred Olimpijskimi igrami. Edina disciplina na igrah je bil tek, ki je bil pred tem tekmovanje le za moške. Ženske so tekmovale v tekaških dispiplinah,[1] ki pa so bile za šestino krajše od moških disciplin.[2]

Discipline na Herinih igrah:[3]

  • Stadion - tekaška disciplina na stezi stadiona (tek na 177 metrov)
  • Diaulos - dve zaporedni tekmi na stezi stadiona (tek na 354 metrov)
  • Hippios - štiri zaporedne tekme na stezi stadiona (tek na 708 metrov)
  • Dolichos - vzdržljivostna tekma (18-24 krogov okoli stadiona v dolžini okoli treh milj)

Zmagovalke so bile ovenčane z oljčnim vencem, za nagrado pa so prejele tudi del krave, ki je bila pred tem žrtvovana Heri, zavetnici iger.[4] Poleg tega je bilo zmagovalkam dovoljeno postaviti kip s svojim imenom in ga posvetiti Heri, a se noben tak kip ni ohranil do danes.[2]

Nekatera besedila, vključno Pavzaniasov Vodič po Grčiji, pribl. 175, navajajo, da je Hipodameja zbrala skupino "šestnajstih žensk" in jih imenovala za upravljavke Herinih iger, ker je bila hvaležna za poroko s Pelopsom. Druga besedila v zvezi z Elido in Pizo nasprotno kažejo, da so bile to mirovnice iz Pize in Elide ter so zaradi svoje politične naravnanosti postale skrbnice Herinih iger.[5]

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. Scanlon, Thomas F. (6. april 2004). »Games for Girls«. "Archaeology". Archaeological Institute of America. Pridobljeno 18. februarja 2006.
  2. 2,0 2,1 Dillon, Matthew (2000). »Did Parthenoi Attend the Olympic Games? Girs and Women Competing, Spectating, and Carrying out Cult Roles at Greek Religious Festivals«. Hermes. 128 (4).
  3. »The Heraean Games: When Greek Women Held Their Own Olympics«. greekreporter. 10. april 2022. Pridobljeno 15. aprila 2022.
  4. Dillon, Matthew (2002). Girls and Women in Classical Greek Religion. London: Routledge. ISBN 0415202728.
  5. Spears, Betty (1984). »A Perspective of the History of Women's Sport in Ancient Greece«. Journal of Sport History. 11 (2).