Helena Ogrska

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Helena Ogrska, avstrijska vojvodinja)
Helena Ogrska
Vojvodinja žena Avstrije
Vojvodinja Helena; družinsko drevo Babenberžanov v samostanu Klosterneuburg
Rojstvook. 1155
Smrt25. december 1199(1199-12-25)
Pokop
ZakonecLeopold V. Avstrijski
PotomciFriderik I. Avstrijski
Leopold VI. Avstrijski
Neža
Berta
RodbinaÁrpádovci
OčeGéza II. Ogrski
MatiEvfrozina Kijevska

Helena Ogrska (madžarsko Árpád-házi Ilona) iz ogrske dinastije Árpád je bila po poroki z Leopoldom V. Avstrijskim od leta 1177 vojvodinja žena Štajerske in od leta 1192 do 1194 vojvodinja žena Avstrije, * okoli 1199, † 25. december 1199.

Življenje[uredi | uredi kodo]

Helena je bila hči ogrskega kralja Géze II. in njegove žene Evfrozine Kijevske, hčerke kijevskega velikega kneza Mstislava I. in njegove druge žene Ljubave Dimitrijevne. O njenem življenju ali značaju je malo znanega. Edina jasna dejstva o njenem življenju so, da se je na Binkošti leta 1174 poročila z Leopoldom V. Avstrijskim. Poroka je odražala zahodno usmerjenost ogrske vladarske hiše Árpád kot posledice ekspanzionistične politike bizantinskega cesarja Manuela I. Komnena. Leopoldova sestra Neža je bila poročena s Heleninim starejšim bratom, ogrskim kraljem Štefanom III., ki je umrl leta 1172.

Leopold V. je umrl 31. decembra 1194 za posledicami padca s konja. Helena je umrla pet let kasneje leta 1199.[1] Pokopana sta bila drug ob drugem v samostanu Heiligenkreuz.

Otroci[uredi | uredi kodo]

Helena je rodila najmanj dva ali celo štiri otroke.

Sklic[uredi | uredi kodo]

  1. Charles Cawley (april 2014). Hungary Kings.

Viri[uredi | uredi kodo]