Heavens-Above

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Heavens-Above
Heavens-Above home page
Domača stran
JezikVečjezična
LastnikChris Peat
AvtorChris Peat
URLheavens-above.com
StatusAktivna

Heavens-Above je neprofitna spletna stran, ki jo je razvil in ustvaril Chris Peat kot Heavens-Above GmbH. Spletna stran pomaga ljudem pri opazovanju nočnega neba in prehodov satelitov brez pomoči binokularja ali teleskopa. Prikaže tudi natančno zvezdno karto, ki kaže pot satelita skozi oddaljene zvezde. Posebna pozornost je namenjena MVP, bliskom Iridiumov in ostalim satelitom. Na spletni strani so bile tudi dosegljive poti vesoljskih misij dokler se ni program ustavil julija 2011. Spletna stran nam odpira pogled tudi na komete, asteroide, planete in ostala nebesna telesa.

Revija Sky & Telescope je opisala Heavens-Above kot "najpopularnejšo spletno stran za opazovanje satelitov".

Uporabnik klikne na zemljevid sveta, da si nastavi svojo lokacijo. Dani so seznami objektov, njihovi siji, časi ter smeri za opazovanje. Dane so tudi vesoljske postaje, rakete, sateliti, kot tudi Sonce, Luna in planetarni podatki.

Avtor je izdal tudi brezplačno mobilno aplikacijo, ki poda veliko prej naštetih podatkov.

Pot Mednarodne vesoljske postaje na Heavens-Above. Opazovalec na Siciliji lahko vidi MVP, ko vstopi v krog okoli 21:26. Svetel objekt se pojavi na severozahodu, prečka nebo do točke skoraj nad glavo in izgine v času treh minut.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]