Hawkwind

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Hawkwind
Portret
Osnovni podatki
Znan tudi kotHawklords
Psychedelic Warriors
Sonic Assassins
IzvorAnglija Ladbroke Grove, Anglija
Slogirock, space rock, psihedelični rock, proto-punk
Leta delovanja1969–danes
ZaložbaU.A., Charisma, Bronze, RCA/Active, Flicknife, GWR, EBS, Voiceprint
ČlaniDave Brock
Alan Davey
Jason Stuart
Richard Chadwick
Nekdanji članiNik Turner
John Harrison
Huw Lloyd-Langton
Dik Mik Davies
Terry Ollis
Robert Calvert
Dave Anderson
Del Dettmar
Lemmy
Simon King
Simon House
Alan Powell
Paul Rudolph
Adrian Shaw
Harvey Bainbridge
Steve Swindells
Martin Griffin
Tim Blake
Ginger Baker
Keith Hale
Danny Thompson Jr
Bridget Wishart
Ron Tree
Jerry Richards

Hawkwind je ena prvih britanskih skupin space in progresivnega rocka. Njihove pesmi v glavnem govorijo o sodobni civilizaciji in znanstvenofantastičnih temah. Priložnostno je s skupino sodeloval pisec znanstvene fantastike Michael Moorcock.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Skupina je bila ustanovljena poleti 1969 pod imenom Hawkwind Zoo, toda ko so dobili ponudbo za sodelovanje z založbo Liberty Records so ga nemudoma skrajšali v Hawkwind. Kantavtor in kitarist Dave Brock je skozi burno zgodovino in stalno menjavo članov ostal edini stalni član. Njihova glasba je bila sprva trdi blues rock, toda hitro so mu z uporabo posebnih efektov in sintetizatorjev dodali primesi psihedelije

Njihovi izpopolnjeni koncerti, ki so včasih spominjali na jazzovskega glasbenika Sun Raja, so hitro privedli do t. i. kulta ponavljanja. Njihov drugi album In Search of Space je bil izredno uspešen.

Hawkwind se je prvič povzpela na lestvice v letu 1972 s singlom »Silver Machine«, na katerem je pel Lemmy Kilmister, napisala pa sta ga Dave Brock in Robert Calvert, baje govori o Calvertovem biciklu. Njihov naslednji singl »Urban Guerilla« je bil odstranjen z BBC-jeve lestvice po povečanem terorizmu IRA-e.

Hawkwind je imel dolgotrajne izkušnje z mnogimi prostimi festivali, vključno s Stonehenge Free Festival, ki je bil prirejen vsako leto od 1973 do ukinitve v 1985. Duh teh festivalov so poskušali obuditi z zadnjima dvema »Hawkfest« vikendoma.

Člani[uredi | uredi kodo]

Člani skupine so se pogosto menjavali, toda Dave Brock je ostal v njenem srcu od nastanka. Ostali člani so: Lemmy Kilmister (ki se je pozneje pridružil Motörhead), Nik Turner, Harvey Bainbridge, Del Dettmar, DikMik, Huw Lloyd Langton, Robert Calvert, Paul Rudolph (član Pink Fairies/Deviants) in Twink (tudi član Pink Fairies) ter bas kitarist in frontman Ron tree. Leta 1990 se jim je ob snemanju albuma Space Bandits pridružila Bridget Wishart. Nekateri člani so bolj poznani po svoji karieri izven skupine, Ginger Baker in Arthur Brown. Izmed ostalih članov ima najdaljši staž v bendu basist Alan Davey, ki se je pridružil 1984. in deluje še danes (čeprav nekaj let vmes ni ustvarjal).

Hawkwind zasluge pripisujejo tudi neglasbenikom, kot so Liquid Len (mojster luči) in Stacia (plesalka). Za njihovo grafično podobo je zaslužen Barney Bubbles, ki je pozneje delal v založbi Stiff Records in se tam srečal s Pink Fairies in Motörhead.

Diskografija[uredi | uredi kodo]

Diskografija skupine Hawkwind je zapletena in obširna, ta seznam predstavlja glavne albume, ki so omenjeni na uradni strani skupine, skupaj s pomembnimi solo projekti in ponovnimi izdajami. Obstajajo tudi kompilacije in posnetki v živo, ki jih ni izdal bend. Skupina je večkrat spremenila ime, zato lahko najdemo iste skladbe pod drugačnim imenom.

Albume izdane od 1970 do 1974 je mogoče dobiti na CD-ju, izdani so pri založbi EMI, in vsebujejo tudi neobjavljene ali redke posnetke iz tistega obdobja. Ker je skupina pogosto spreminjala založbe so poznejši albumi na CD-jih težje dostopni (odvisno od založbe). Nekateri albumi so bili izdani v omejenih izdajah in so bili nekaj časa nedosegljivi, nekateri so bili ponovno izdani zaradi širjenja občinstva.

Konceptualna albuma Space Ritual in Warrior on the Edge of Time sta značilna predstavnika skupine, izdana ob njihovem vrhu ustvarjanja. Osemdeseta predstavljata albuma Levitation in The Chronicle of the Black Sword.

Za obširen kritičen opis albumov glej Vodič po Hawkwind albumih Arhivirano 2008-09-30 na Wayback Machine..

Studijski albumi[uredi | uredi kodo]

Pod imenom Psychedelic Warriors

Albumi 'v živo'[uredi | uredi kodo]

Kompilacije in drugo[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]