Grenki goban

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Grenki goban

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Fungi (glive)
Deblo: Basidiomycota (prostotrosnice)
Razred: Homobasidiomycetes
Red: Boletales (cevarji)
Družina: Boletaceae (cevarke)
Rod: Boletus (goban)
Vrsta: B. radicans
Znanstveno ime
Boletus radicans

Grenki goban (znanstveno ime Boletus radicans) je neužitna in v Sloveniji zaščitena gliva iz rodu gobanov.

Opis[uredi | uredi kodo]

Grenki goban ima enakomerno izbočen klobuk z zelo debelim mesom, ki je sprva svetlo rjave, pri starejših primerkih pa usnjeno rjave barve. Klobuk gobe doseže premer do 15 cm značilno za ta goban pa je, da kožica klobika prerašča njegov rob.

Spodnja stran klobuka je citronasto rumene barve. Gosto posejane, ozke cevke vsebujejo olivno rjavkast trosni prah in na pritisk pomodrijo.

Meso gobe je rumenkasto belo in grenkega okusa, na prerezanih mestih pa pomodri. Bet je čvrst, kratek in debelo trebušast, redkeje tudi kijasto oblikovan. Barva beta je rumena, pri vrhu pa ima gost mrežast vzorec, na dnu pa koničast koreninast privesek.

Razširjenost[uredi | uredi kodo]

Grenki goban raste pod hrasti in bukvami na apnenčastih tleh. Pogosto ga najdemo v bližini vražjega gobana, čeprav je grenki goban v Sloveniji redkejša in zato zaščitena gobja vrsta.

Grenki goban lahko zamenjamo za preprosti goban, saj sta si ti dve gobji vrsti na videz zelo podobni, le, da ima preprosti goban meso milega okusa in vitkejši bet brez mrežastega vzorca.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]