Grb Občine Rogatec

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Grb Občine Rogatec

Grb Občine Rogatec je upodobljen na ščitu sanitske oblike, katerega osnova je grb Rogatca iz leta 1535. Takratni deželni knez, kralj Ferdinand I., je z listino, izdano 6. februarja na Dunaju, podelil trgu Rogatec trški grb.

Opis[uredi | uredi kodo]

V rdečem polju je na zelenih upodobljena srebrna enonadstropna rondela z obokanim odprtim vhodom, ki ima dvignjeno zlato zaporno rešetko s tremi vertikalnimi stebriči. Sredina stene v nadstropju ima nad vhodom pravokotno pokončno okno, desno in levo nad njo pa po eno strelno lino. Nadstropje se zgoraj zaključuje v zidni konzolni venec s štirimi cina izza katerih se dviga stožčasta rdeča streha z zlato kroglo na konici. Desne in leve strani pritličja se dotikata po ena, okroglemu stolpiču podobna stražnica, od katerih ima vsaka v steni pod napuščem stožčaste rdeče strehe po eno strelno lino. Ščit ima zlati rob.

Zgodovinarji menijo, da grb predstavlja mestno obzidje z mestnimi vrati in obrambnimi stolpi, ki naj bi se nahajal na zunanji strani spodnjih vhodnih vrat v trgu. V letih 1377 in 1436 je bil Rogatec namreč omenjen v zgodovinskih virih kot mesto Celjskih grofov. Takrat je bil obdan z obzidjem in zavarovan z dvema utrdbama, to sta gradova Gornji Rogatec in Strmol.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]