Grb Štajerske

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Grb Štajerske
Podrobno
Nosilec grbaZvezna dežela Štajerska
Prva omemba1260
Šlemni okrasNa zeleni pahljači s sedmimi okrasnimi pavjimi peresi na ogliščih je srebrn panter z rdečo opremo, ki mu iz žrela bruha ogenj.
KronaŠtajerski vojvodski klobuk
ŠčitNa zelenem ščitu rdeče opremljen srebrn panter, ki mu iz žrela bruha ogenj.
UporabaPravico do uporabe imajo deželni organi in uradi ter fizične in pravne osebe, ki so ga predhodno pridobile zakonito. Nova dovoljenja za uporabo štajerskega državnega grba lahko podeli le štajerska deželna vlada, ki pa lahko to pravico po potrebi tudi odvzame.[1]

Grb Štajerske je grb nekdanje Vojvodine Štajerske, danes pa predstavlja grb Zvezne dežele Štajerske.

Svoje korenine grb nosi v starem grbu Koroške.

Razvoj grba[uredi | uredi kodo]

Dokumentiran najstarejši grb s panterjem je v obliki pečata Otokarja III. Travenskega iz leta 1160. Takrat je bil grb še črn panter na srebrni podlagi, kar kaže na povezanost Štajerske s Koroško (tudi Koroški grb pod Spenheimi je bil na začetku tak). Babenberžani so nadaljevali z enakim grbom po izumrtju Otokarjev. V tem obdobju je bil panter narisan na več pečatih. Na teh jezdnih pečatih ima jezdec v rokah tudi drog s praporom na katerem je prav tako narisana postava panterja.

Sprememba grba[uredi | uredi kodo]

Prav dejstvo, da je bil štajerski grb enak Koroškemu je botrovalo k spremembi štajerskega grba. Okoli leta 1246 je bil črni panter na srebrni podlagi spremenjen v srebrnega panterja na zeleni podlagi, medtem ko je Koroška obdržala prejšnji grb in ga spremenila leta 1269. Zgodovinarji niso gotovi o točni letnici spremembe grba, a zagotovo je bil spremenjen pred 1260, saj je takrat novejši grb v Avstrijski rimani kroniki predstavil kronist Otokar med opisovanjem bitke pri Kroissenbrunu.

Današnja uporaba[uredi | uredi kodo]

Dandanes je grb v uporabi v Avstriji, kjer predstavlja Zvezno deželo Štajersko.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. https://www.ris.bka.gv.at/NormDokument.wxe?Abfrage=LrStmk&Gesetzesnummer=20000229&FassungVom=2024-05-17&Artikel=6&Paragraf=&Anlage=&Uebergangsrecht=

Viri[uredi | uredi kodo]

https://www.grboslovje.si/stajerska.php