Grand Theft Auto: San Andreas

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Grand Theft Auto: San Andreas
RazvijalciRockstar North
ZaložnikiRockstar Games
ProducentiLeslie Benzies
Programerji
  • Obbe Vermeij
  • Adam Fowler
AnimatorAaron Garbut
Pisci
SkladateljMichael Hunter
SerijaGrand Theft Auto
PogonRenderWare
Okolje
Datum izida
26. oktober 2004
  • PlayStation 2
    • NA: 26. oktober 2004
    • PAL: 29. oktober 2004
  • Windows, Xbox
    • NA: 7. junij 2005
    • EU: 10. junij 2005
  • Mac OS X
  • 12. november 2010
  • iOS
  • 12. december 2013
  • Android
  • 19. december 2013
  • Windows Phone
  • 27. januar 2014
  • Fire OS
  • 15. maj 2014
  • Xbox 360
  • 26. oktober 2014
  • PlayStation 3
  • 1. december 2015
ZvrstAkcijsko-pustolovska videoigra
Igralski načinienoigralski, večigralski

Grand Theft Auto: San Andreas (okrajšava GTA San Andreas) je akcijsko-pustolovska igra iz leta 2004, ki jo je razvil Rockstar North in izdal Rockstar Games. Gre za sedmo igro iz serije Grand Theft Auto, po Grand Theft Auto: Vice City iz leta 2002. Igra je postavljena v izmišljeno državo San Andreas in spremlja Carla Johnsona (z vzdevkom CJ), ki se vrne domov po umoru svoje matere in ugotovi, da je njegova stara tolpa izgubila velik del svojega ozemlja. Med igro poskuša tolpo ponovno povezati, pri čemer se spopade s skorumpiranimi oblastmi in močnimi kriminalci ter postopoma razkrije resnico o umoru svoje matere.

Igra se igra iz perspektive tretje osebe, po svetu pa se igralec premika peš ali z vozilom. Zasnova odprtega sveta omogoča igralcu prosto pohajkovanje po San Andreasu, ki ga sestavljajo tri metropolitanska mesta: Los Santos, San Fierro in Las Venturas, ki temeljijo na Los Angelesu, San Franciscu in Las Vegasu. Pripoved temelji na več dogodkih iz resničnega življenja v Los Angelesu, vključno z rivalstvom uličnih tolp Bloods in Crips, epidemijo cracka v devetdesetih, nemirih v Los Angelesu leta 1992 in škandalom Rampart. Igra je bila izdana oktobra 2004 za PlayStation 2, leta 2005 pa za Windows in Xbox. V letih 2010 so bile izdane izboljšane različice, ki jim je leta 2021 sledila še prenovljena verzija.

Igra je prejela pohvale kritikov zaradi svojih likov, pripovedi, oblikovanja odprtega sveta in vizualne zvestobe modelom, vendar so se vrstili tudi mešani odzivi na zasnovo misij, tehnične težave in prikaz različnih ras. Veliko polemiko je sprožilo odkritje mini igre Vroča kava (Hot Coffee), kjer je igralec odigral spolni odnos med glavnim likom in katerim od deklet. Več združenj je igri podelilo priznanja ob koncu leta in velja za eno najpomembnejših iger za šesto generacijo konzol, hkrati pa spada med najboljšime videoigre, ki so bile kdajkoli narejene. GTA San Andreas je postal najbolje prodajana videoigra leta 2004 in najbolje prodajana igra za PlayStation 2 z več kot 27,5 milijoni prodanih izvodov. Njegov naslednik, Grand Theft Auto IV, je izšel aprila 2008.

Igranje[uredi | uredi kodo]

Grand Theft Auto: San Andreas je akcijsko-pustolovska igra, ki se igra iz pogleda tretje osebe.[1] V igri igralci nadzorujejo kriminalca Carla "CJ" Johnsona in opravljajo misije - linearne scenarije z nastavljenimi cilji - za napredovanje skozi zgodbo. Zunaj misij se lahko igralci prosto sprehajajo po odprtem svetu igre in opravljajo izbirne stranske misije.[2][3] Način za več igralcev omogoča dvema igralcema, da se sprehajata po svetu.[4] Izmišljena država San Andreas, ki sestavlja odprti svet, obsega tri metropolitanska mesta: Los Santos, San Fierro in Las Venturas.[5] Mesta se odklenejo ob napredku skozi zgodbo;[6] letališča omogočajo teleportacijo med posameznimi mesti z uporabo hitrega potovanja.[7]  Varne hiše, razpršene po zemljevidu, je mogoče kupiti za shranjevanje igre in vozil.[7]

Igralci lahko tečejo, plavajo in uporabljajo vozila za premikanje po svetu.[8] Proti sovražnikom se borijo z napadi od blizu, strelnim orožjem in eksplozivom, vključena je tudi možnost uporabe dvojnega strelnega orožja in streljanja med vožnjo.[9][10] Orožje se lahko kupi v lokalnih trgovinah s strelnim orožjem, dobi od mrtvih sovražnikov ali se ga najde raztresenega po svetu.[11] V boju je za natančnejše streljanje možno zaklepanje tarč.[7]  Če igralci utrpijo škodo, se lahko njihov merilnik zdravja v celoti regenerira s pobiranjem src po svetu, neprebojni jopiči pa so uporabni za absorbiranje strelov in eksplozivne škode.[9][12] Ko se zdravje popolnoma izčrpa in glavni lik umre, se ponovno pojavi zdrav pred bolnišnico.[13] Če igralec zagreši kazniva dejanja, se lahko organi pregona odzovejo, kot kaže merilnik "iskano" na prikazovalniku. Zvezdice, prikazane na merilniku, označujejo trenutno želeno raven iskanja; pri najvišji ravni šestih zvezdic se v pregon vključijo policijski helikopterji in vojska.[7] Število zvezdic na merilniku se zniža in sčasoma izprazni, ko se igralec skrije iz vidnega polja policistov.[7] V igri je na voljo več kot 180 vozil, vključno z avtomobili, motornimi kolesi, letali, čolni in vozili na daljinsko vodenje.[7] Večino je mogoče opremiti s spremembami, kot so hidravlika, motorji z dušikovim oksidom (''nitro'') in stereo sistemi.[7]

V svetu se lahko igralec bori za ozemlje tako, da napadajo člane konkurenčnih tolp; ozemlje je osvojeno, ko igralec preživi tri valove odzivnih sovražnikovih napadov. Osvojena ozemlja so podvržena občasnim napadom sovražnih tolp — treba jih je uspešno braniti, sicer jih igralec izgubi.[7] Med prostim pohajkovanjem po svetu lahko igralec izvaja dejavnosti, kot so vlomi, gašenje požarov, zvodništvo, taksi in policijske akcije.[7]  Uspešno opravljene naloge prinesejo denar, ki se ga lahko porabi za CJ-jeve dodatke, kot so oblačila, pričeske in tetovaže, kar predstavlja novost v tej seriji videoiger.[9][14] Prehranjevanje in telesna dejavnost vplivata na CJ-jev videz in telesne lastnosti; prehranjevanje in vadba ohranjata zdravje, medtem ko izguba mišic zmanjšuje bojno učinkovitost.[15] V telovadnicah v vsakem mestu se poučujejo trije stili rokoborbe – boks, kikboks in mešane borilne veščine.  CJ-jevo spoštovanje med člani tolpe je odvisno od njegovih dejanj in videza. Tudi sposobnosti, kot so vožnja, rokovanje s strelnim orožjem, zmogljivost pljuč, mišice in vzdržljivost se lahko s časom izboljšajo, kar odklene dodatne mehanike igre. CJ lahko tudi hodi na zmenke s šestimi različnimi dekleti, ki jih lahko pelje na večerjo, pijačo ali ples.

Zgodba[uredi | uredi kodo]

Leta 1992 se po petih letih v Liberty Cityju gangster Carl "CJ" Johnson (Young Maylay) vrne v Los Santos po smrti mame, ki so jo ustrelili iz mimovozečega avtomobila. Prestreže ga skupina pokvarjenih policistov iz skupine C.R.A.S.H. pod vodstvom Franka Tenpennyja (Samuel L. Jackson), ki grozijo, da ga bodo vpletli v umor kolega policista, če ne bo sodeloval z njimi. CJ se vrne v domačo sosesko Grove Street in se ponovno združi s svojim bratom Seanom "Sweetom" Johnsonom (Faizon Love), sestro Kendl Johnson (Yolanda Whittaker) in članoma svoje stare tolpe Big Smokeom (Clifton Powell) in Ryderjem (MC Eiht). Ko odkrije, da je njegova tolpa Grove Street Families (GSF) izgubila velik del svojega ozemlja, jo CJ vrne na oblast tako, da pomaga ponovno združiti različne skupine GSF, ki so se razšle, in se poveže s Cesarjem Vialpandom (Clifton Collins Jr.), ki je fant sestre Kendl in vodja tolpe Varrios Los Aztecas. CJ in Cesar sta priča srečanju Big Smokea in Ryderja s Tenpennyjem in konkurenčno tolpo Ballas ter ugotovita, da sta izdala GSF in sta odgovorna za umor CJ-jeve matere. Ugotovi, da so Sweeta zvabili v zasedo, zato mu CJ priskoči na pomoč v obračunu proti Ballasom.

Sweet, ki je bil ranjen v zasedi, je aretiran in zaprt, Tenpenny pa izžene CJ-ja na podeželje in ga prisili, da odstrani priče, ki vedo za koruptivne posle skupine C.R.A.S.H. CJ se spoprijatelji s hipijem po imenu The Truth (Peter Fonda) in vodjo kitajske tolpe Wu Zi Mu-jem (James Yaegashi). Sodeluje v uličnih dirkah in osvoji garažo v San Fierru, ki jo preuredi v namen služenja denarja. Takrat izve za sindikat Loco, mamilarsko navezo, ki sodeluje z Big Smokeom in Ryderjem. Ko se infiltrira v organizacijo, identificira njenega vodjo: skrivnostnega Mika Torena (James Woods). S pomočjo Cesarja in kitajske tolpe CJ ubije Ryderja in druge voditelje sindikata Loco ter uniči njihovo tovarno mamil. Napade tudi Torena, vendar ta preživi in stopi v stik s CJ-jem. Razkrije, da je vladni agent pod krinko, pri čemer CJ-ja prosi za pomoč pri več sumljivih operacijah v zameno za Sweetovo izpustitev iz zapora. Medtem CJ in Wu Zi Mu ustanovita igralnico v Las Venturasu in se spopadeta s konkurenčno igralnico, ki jo vodi italijanska mafija.

Po njegovi Sweetovi izpustitvi iz zapora brata Johnson oživita GSF, preženeta rivalske tolpe z njihovega ozemlja in obnovita njihovo oblast nad Los Santosom. Tenpennyja aretirajo in mu sodijo za več kaznivih dejanj, vendar obtožbe padejo zaradi pomanjkanja prič, kar povzroči nemire po vsem mestu. CJ kmalu odkrije Smokeovo skrivališče. V spopadu CJ zmaga in pred smrtjo mu Big Smoke prizna, da se je zapletel v sumljive posle zaradi želje po moči in denarju. Takrat se prikaže Tenpenny, ki ukrade denar, pridobljen s prodajo mamil in povzroči eksplozijo v stavbi, preden pobegne. Odpelje se z ukradenim gasilskim vozilom. CJ in Sweet mu sledita. Tenpenny na koncu izgubi nadzor nad vozilom in z njim zdrvi z mosta naravnost v sosesko Grove Street. CJ in njegovi prijatelji opazujejo, kako Tenpenny umira zaradi poškodb. Zatem CJ-jeva družina s prijatelji praznuje njihov uspeh v hiši Johnsonovih. Sredi praznovanja CJ odide pogledat sosesko.

Razvoj[uredi | uredi kodo]

Tako kot predhodni igri iz serije Grand Theft Auto je tudi GTA San Andreas Leslie Benzies produciral z Danom Houserjem, ki je sodeloval tudi pri ustvarjanju zgodbe. Sam Houser, direktor družbe Rockstar Games, je bil izvršni producent.

Rockstar North je začel razvijati GTA San Andreas po izdaji igre Grand Theft Auto: Vice City (GTA Vice City) oktobra 2002. Dve leti razvoja v primerjavi z enim letom za GTA Vice City je ekipi dalo več možnosti za eksperimentiranje in ponovno oceno prejšnjih iger. Producent Leslie Benzies je upal, da bo GTA San Andreas na novo opredelil serijo Grand Theft Auto in "revolucioniral odprto igranje in vrednote produkcije video iger". Igra The Warriors, ki naj bi jo Rockstar Games izdal leta 2004, je bila prestavljena na leto 2005, da bi za GTA San Andreas zagotovila dodatna sredstva. Ocenjeni proračun za novo igro iz serije Grand Theft Auto so ocenili pod 10 milijonov ameriških dolarjev.

Minimalne spremembe v samem bistvu vse od razvoja prve igre v seriji Grand Theft Auto (leta 1997) so razvijalcem pri podjetju Rockstar North omogočile seznanjenost s serijo.  Nekateri razvijalci so bili zaskrbljeni zaradi delovnih pogojev pri Rockstarju med razvojem GTA San Andreasa, saj si niso mogli vzeti ustreznega odmora po delu na igri GTA Vice City. Programer Gary Foreman se je bal, da je podjetje zašlo v "nenehni krč", saj so nekateri razvijalci delali po 17 ur na dan. Nekateri so se umaknili po nestrinjanju s predsednikom Rockstarja Samom Houserjem glede delovnih pogojev. Eden izmed dolgoletnih zaposlenih je dal odpoved zaradi nasprotovanja načinu prikazovanja Afroameričanov in bolj mračnemu in izkoriščevalskemu vzdušju v zadnjih Rockstarjevih izdelkih, zlasti GTA San Andreasu in prejšnji igri Manhunt iz leta 2003.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. Bramwell, Tom (14. september 2004). »Guns, planes, lorries - more San Andreas details«. Eurogamer. Pridobljeno 14. maja 2024.
  2. »Exclusive! GTA San Andreas stealth mode revealed«. Gamesradar. 17. avgust 2004. Pridobljeno 14. maja 2024.
  3. »Grand Theft Auto: San Andreas review«. Gamesradar. 6. oktober 2004. Pridobljeno 14. maja 2024.
  4. Bramwell, Tom (23. junij 2005). »Grand Theft Auto: San Andreas«. Eurogamer. Pridobljeno 14. maja 2024.
  5. Bramwell, Tom (15. oktober 2004). »GTA San Andreas: First Las Venturas shots«. Eurogamer. Pridobljeno 14. maja 2024.
  6. Leguiza, Santiago (11. november 2021). »How to leave Los Santos and fully explore the map in GTA San Andreas«. Eurogamer. Pridobljeno 14. maja 2024.
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 7,6 7,7 7,8 Bogenn, Tim; Barba, Rick (2004). Grand Theft Auto: San Andreas – Official Strategy Guide. BradyGames. ISBN 978-0-744-00429-8.
  8. Gerstmann, Jeff (26. oktober 2004). »Grand Theft Auto: San Andreas Review«. GameSpot. Pridobljeno 16. maja 2024.
  9. 9,0 9,1 9,2 Dunham, Jeremy (26. oktober 2004). »Grand Theft Auto: San Andreas«. IGN. Pridobljeno 16. maja 2024.
  10. Gerstmann, Jeff (7. junij 2005). »Grand Theft Auto: San Andreas Review«. Gamespot. Pridobljeno 27. maja 2024.
  11. Broadwell, Josh (11. november 2021). »The best weapons in GTA San Andreas - Handguns, rocket launchers, and more«. VG247. Pridobljeno 27. maja 2024.
  12. Rhodie, Scott (9. december 2004). »Grand Theft Auto: San Andreas review: Grand Theft Auto: San Andreas«. CNET. Pridobljeno 27. maja 2024.
  13. Garrelts, Nate (2006). The Meaning and Culture of Grand Theft Auto: Critical Essays. McFarland & Company. str. 88-103. ISBN 978-0-786-42822-9.
  14. Dunham, Jeremy (14. avgust 2004). »Compulsive Shopping: The Style of San Andreas«. IGN. Pridobljeno 28. maja 2024.
  15. Dunham, Jeremy (28. julij 2004). »Good Eats: The Diets of San Andreas«. IGN. Pridobljeno 28. maja 2024.