Grad Duurstede

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

 

Grad Duurstede
Kasteel Duurstede
Wijk bij Duurstede, Nizozemska
Grad Duurstede v svojem sijaju leta 1665
Grad Duurstede se nahaja v Nizozemska
Grad Duurstede
Grad Duurstede
Koordinati51°58′10″N 5°20′36″E / 51.96944°N 5.34333°E / 51.96944; 5.34333
Vrstavodni grad
Informacije o nahajališču
Stanjeruševine
Zgodovina nahajališča
Zgrajeno1270 (1270)
ZgradilZweder I. Zuylenski Abcoudski
škof David Burgundski
Gradbeni
materiali
opeka
Donjon iz 13. stoletja Zweder I. Zuylenski Abcoudski leta 2006
Burgundski stolp iz 15. stoletja leta 2006

Nastanek in razvoj[uredi | uredi kodo]

Grad je nastal v 13. stoletju. Okoli leta 1270 je Zweder I. Zuylen Abcoudski zgradil samostoječo utrdbo na dvignjenem mestu z jarkom blizu izgubljenega mesta Dorestad. Do začetka 15. stoletja je bil grad Duurstede v lasti družine Zuylen Abcoudski, dokler ga leta 1449 niso bili prisiljeni prodati utrechtskim škofom.

Utrechtski škof David Burgundski, ki je vladal od leta 1459 do 1496, je grad popolnoma prezidal. Stari donžon je bil obdan z novogradnjami. V tem času je bil zgrajen tudi še vedno dobro ohranjen burgundski stolp. Tudi njegova naslednika Friderik IV. Badenski in Filip Burgundski sta grad uporabljala kot svojo rezidenco, Filip Burgundski pa je grad okrasil z renesančnimi značilnostmi. Filip Burgundski se je naselil na gradu Duurstede, ko je leta 1517 postal škof v Utrechtu. Spremljal ga je njegov dvorni slikar Mabuse ( Jan Gossaert), ki je pomagal okrasiti novo palačo svojega gospodarja. Ob Filipovi smrti leta 1524 je Mabuse načrtoval in postavil njegovo grobnico v cerkvi Wijk bij Duurstede . Po Filipovi smrti je Karel V., cesar Svetega rimskega cesarstva, zaplenil vse ozemeljske posesti škofije Utrecht, vključno z gradom Duurstede.

Kasnejša leta[uredi | uredi kodo]

Leta 1580 je zaradi nizozemskega upora grad padel v roke Deželnih stanov Utrechta . Deželni stanovi pa so svoj denar vložili v gradnjo moderne utrdbe okoli Wijk bij Duurstede, zaradi česar je grad propadel. Dodatna škoda je bila storjena, ko so francoske čete leta 1672 opustošile Wijk bij Duurstede, potem pa so meščani uporabili kamen iz gradu za obnovo svojih domov.

Leta 1852 je mestna občina postala lastnica gradu in okoliške utrdbe spremenila v park. Do leta 1925 se je na grad lahko pripeljalo le z manjšo ladjo.

Donjon[uredi | uredi kodo]

Stari donjon, ki ga je zgradil Zweder Abcoudski v 13. stoletju, je dokaj dobro prestal čas in je odličen primer srednjeveških stolpov. Stene so debele 2,5 metra; prvotni vhod je bil na drugem nivoju in do njega je bilo mogoče priti le z leseno lestvijo, ki jo je bilo mogoče v stiski odstraniti ali uničiti.

Burgundski stolp[uredi | uredi kodo]

Enega od vogalnih stolpov starega gradu so v sedanjo podobo razširili v 15. stoletju. Medtem ko je imel preostali del gradu bolj stanovanjski namen, je imel burgundski stolp očitno vojaški namen. Visok je več kot 40 metrov in ima zelo debele stene.  

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Opombe[uredi | uredi kodo]


Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]