Pojdi na vsebino

Grad Den Halder

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Grad Den Halder
Kasteel Den Halder
Kesjtièl Den Halder
v središču mesta Valkenburg, občina Valkenburg aan de Geul, provinca Limburg, Nizozemska
Grad Den Halder s stolpom Halder z jugozahoda.
Grad Den Halder na strani reke Geul
Grad Den Halder se nahaja v Nizozemska
Grad Den Halder
Grad Den Halder
Koordinati50°51′50.0″N 5°49′50.0″E / 50.863889°N 5.830556°E / 50.863889; 5.830556
VrstaGrad z grajsko kmetijo
Informacije o nahajališču
Lastnikobčina Valkenburg aan de Geul
Odprto za
javnost
Da
Stanjedobra
Zgodovina nahajališča
Zgrajenodruga polovica 14. stoletja
Zgradilni znano
V uporabiRegionalni muzej Valkenburga in Turistični urad Limburg
Gradbeni
materiali
limburški lapor
Uničeno1635, 1805
Informacije o garniziji
PrebivalciRegionalni muzej Valkenburga in Turistični urad Limburg
Rekonstrukcija Halderparka (2014)

Grad Den Halder je grad v središču Valkenburga v Južnem Limburgu. Grad, ki se nahaja neposredno na reki Geulu, je nastal iz srednjeveškega obrambnega stolpa, ki je bil del utrdb Valkenburga. Stavba je nacionalni spomenik in je tudi del Buitengoed Geul & Maas .

Poimenovanje[uredi | uredi kodo]

Ime Den Halder izhaja iz besede "holder", kar pomeni, da je bil obrambni stolp namenjen zaustavitvi sovražnika.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Den Halder se prvič omenja kot trdnjavski stolp v listini iz leta 1381 vojvode Brabantskega, ki je po večtedenskem obleganju osvojil Valkenburg. Prvi prebivalec, znan po imenu, je Peter Ellerhornski, omenjen leta 1573. Den Halder je bil očitno že naseljen obrambni stolp ali utrdba. Pravi grad je Den Halder postal šele v začetku 17. stoletja, predvsem zaradi velikih prenov, ki jih je leta 1635 izvedel Gerard Meerski. V sklopu gradu je bila kmetija, oljarna, velik sadovnjak in druga zemljišča ter več ribnikov.

Leta 1739 je maastrichtski svetnik Peter Boomhouwer kupil grad od družine Meerskih in ga nato prodal županu Wezeta. Leta 1772 je grad kupil Henrik Pelerin, sin maastrichtskega zdravnika in profesorja Adriena Pelerina, ki pa je okoli leta 1789 odšel v Anglijo.[1] Leta 1804 ga je rodbina Pallandtskih, znana v Limburgu, prodala Bertrandu Loiselu, Francozu, ki je bil v francoskem obdobju maire (župan) v Valkenburgu. Tudi oljarna in mlin za moko na Lindenlaanu, ki je pripadal gradu, sta prišla v Loiselove roke in bila pod njegovim vodstvom obnovljena. Od takrat je mlin znan kot Francoski Mlin.

Ker se je Valkenburg v 19. stoletju razvil v počitniški in zdraviliški kraj, je bila velika potreba po gradbenih zemljiščih za hotele in podeželske hiše. Amsterdamsko razvojno podjetje Bouwmaatschappij Valkenburg je kupilo grad in okolico. Čez Geul so zgradili asfaltirane ceste in mostove, kar je območju dalo 'urbani' videz. Del je odkupila občina in ga uredila kot park Oda.[2] Novi lastniki gradu so postali Valkenburški Habeti, ki so ga dali temeljito obnoviti. Kasneje sta bili lastniki družini De Casalette in Rooding, grad pa so uporabljali kot pisarno. Med drugo svetovno vojno je utrpel precejšnjo škodo. Po vojni je grad odkupila občina in ga obnovila. Postal je dom regionalnega muzeja Valkenburga in nato deželnega turističnega urada Limburga.

Med poplavami julija 2021 je visoka voda prizadela tudi grad Den Halder, ki se nahaja tik ob Geulu. Po umiku vode je v noči s 16. na 17. julij 2021 v gradu zagorelo. Požar so dokaj hitro pogasili gasilci. Vzrok je bil kratek stik po vklopu zasilnih agregatov za napajanje. V požaru je bila poškodovana veža s hrastovim stopniščem. Vse pisarne v stavbi so bile poškodovane s sajami.[3]

Opis[uredi | uredi kodo]

Grad Den Halder se nahaja ob reki Geul, reka teče mimo zunanje fasade gradu. Grad je bil zgrajen iz limburškega laporja in je sestavljen iz pravokotne stavbe, ki je bila leta 1635 dodana obrambnemu stolpu iz 15. stoletja. Ta stolp Halder je kvadratna utrdba, ki je kasneje služila kot stopniščni stolp. Večina gradu iz 17. stoletja je bila spremenjena v 18. stoletju. Ob gradu je javni mestni park Halderpark, ki so ga leta 2014 rekonstruirali, med drugim tudi zato, da bi ponovno postal viden mestni kanal.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri in sklici[uredi | uredi kodo]

  • Notten, G.G.M., H.T.J. Roelofs & J.C.E. Wortmann (2004): Straatnamenboek Valkenburg aan de Geul. ISBN 90-9018065-6

  1. Notten (2004), pp. 104-105: 'Pélerinstraat'.
  2. Notten (2004), pp. 57-58: 'Halderstraat'.
  3. 'Brand in kasteel Den Halder in centrum van Valkenburg', in De Limburger, 17 juli 2021. Gearchiveerd op 1 december 2022.