Gotščina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Gotščina
PodročjeOium, Dakija, Panonija, Italija, Narbonska Galija, Akvitanska Galija, Hispanija, Krim.
Izumrlv večini izginil do 8. ali 9. stoletja, nekaj govorcev je vztrajalo do 18-tega stoletja
Narečja
PisavaGotska abeceda
Jezikovne oznake
ISO 639-2got
ISO 639-3got
Glottologgoth1244
Linguasphere52-ADA
Ta članek vsebuje zapis glasov v črkovni obliki po IPA. Brez ustrezne podpore za interpretacijo, lahko vidite vprašaje, okvirje ali druge simbole namesto Unicode znakov.

Gotščina (*gutisko razda) je izumrl germanski jezik, ki ga je govorilo ljudstvo Gotov in še posebej Vizigotov. Izpričan je v Wulfilovem prevodu Biblije iz 4. stoletja, na podlagi katerega je danes edini vzhodnogermanski jezik, v katerem obstajajo ohranjena besedila. Vsi ostali jeziki iz te skupine (npr. vandalščina, burgundščina, krimska gotščina) so znani le po omembah v zgodovinskih zapisih.

Pisava[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Gotska abeceda.

Germanski škof Ulfilas (tudi Wulfila) je v 4. stoletju gotsko pisavo razvil sam, po vsej verjetnosti za lastne potrebe prevajanja Biblije. Deljena so mnenja, ali pisava izvira iz grške abecede (Braune) ali iz latinščine. Verjetno je gotska abeceda mešanica obeh ter runske abecede, ki je najstarejša pisava germanskih ljudstev.[1]

Gotska abeceda nima nobene povezave z gotico, latinsko frakturno pisavo, ki se je v srednjem veku razvila iz karolinške minuskule in se je uporabljala od 12. do 15. stoletja. Kasneje se je gotica uporabljala za pisanje v nemškem jeziku vse do 20. stoletja.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Fausto Cercignani, The Elaboration of the Gothic Alphabet and Orthography, in "Indogermanische Forschungen", 93, 1988, 168-185.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • W. Braune in E. Ebbinghaus: Gotische Grammatik. 17. Auflage. Tübingen, 1966 (20. Auflage, 2004, neu bearbeitet von Frank Heidermanns). Sammlung kurzer Grammatiken germanischer Dialekte. Hauptreihe A, Bd 1. Max Niemeyer Verlag. ISBN 3-484-10852-5, ISBN 3-484-10850-9.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]