Google Play

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Google Play
Google Play 2022 logo.svg
Google Play logotip
Google-play-stran.jpg
Google Play spletišče
Jezik131 jezikov
LastnikGoogle
URLplay.google.com
KomercialnoDa
RegistracijaZahtevana

Google Play je Googlovo spletišče, na katerem je vključena spletna trgovina z glasbo, filmi, knjigami in Android aplikacijami, ter medijskim predvajalnikom v oblaku. Storitev je na voljo preko spleta, Android aplikacije ali Google TV. Google Play je bil lansiran 6. marca 2012, ko je Google preuredil storitvi Android Market in Google Music. V Sloveniji so trenutno na voljo le aplikacije in igre.

Trgovina[uredi | uredi kodo]

Aplikacije in igre[uredi | uredi kodo]

Ravno tako kot v Android Marketu, lahko aplikacije naložimo prek spleta ali naravnost z Android naprave. Na spletišču naj bi bilo na voljo 450 tisoč aplikacij (marec 2012) ter na milijone skladb in knjig. Število filmov je v tisočih.

Statistika[uredi | uredi kodo]

17. marca 2009 je bilo na voljo okrog 2300 aplikacij, 10. maja 2011 jih je bilo 200.000, 3. maja 2014 pa že 1.200.000, Google pa je naštel preko 29 milijarde namestitev.

Filmi[uredi | uredi kodo]

Po Googlovih besedah naj bi na spletišču Google Play bilo na "tisoče" filmov, veliko od teh v HD kvaliteti. Filme si uporabniki lahko izposodijo na spletu in jih takoj gledajo na spletišču ali pa na posebej za to storitev ustvarjeni aplikaciji, Google Play Movies. Filme lahko uporabniki tudi snamejo in si jih ogledajo brez spletne povezave. Storitev v Sloveniji trenutno ni na voljo.

Glasba[uredi | uredi kodo]

Na voljo je »na stotine« brezplačnih skladb in »na milijone« skladb, ki jih uporabniki lahko kupijo. Cene se gibljejo od 1,29$ do 0,69$ na skladbo.

Knjige[uredi | uredi kodo]

Na spletišču naj bi bilo čez tri milijone e-knjig. Velika večina jih je brezplačnih, na voljo pa so tudi plačljive. Storitev v Sloveniji trenutno ni na voljo.

Razpoložljivost[uredi | uredi kodo]

Aplikacije in igre so na voljo v več kot 120 državah, medtem ko so filmi trenutno na voljo le v ZDA, Veliki Britaniji, Kanadi in na Japonskem. Knjige so na voljo v ZDA, Veliki Britaniji in Avstraliji, glasba pa le v ZDA.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]