Gilbertovi otoki

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Gilbertovi otoki

Gilbertovi otoki ( v domačem jeziku: Tungaru; nekdanji Kingsmillovi otoki) so veriga 16 atolov v Tihem oceanu. Otoki spadajo pod upravo države Kiribati z glavnim mestom Tarawo na otoku z istim imenom.

Še pred prihodom Evropejcev so otoke naseljevale kulture iz Mikronezije. Prva Evropejca, ki sta otoke odkrila, leta 1788, sta bila britanska kapitana Thomas Gilber, po katerem so otoki dobili ime, in John Marshal, po katerem so dobili ime Marshalovi otoki, ki se nahajajo severno od Gilbertovih otokov. Po odkritju so otoki postali za nekaj časa pozabljeni, dokler jih v začetku devetnajstega stoletja ni obiskal ameriška raziskovalna odprava. Leta 1892 so otoki prešli pod protektorat Velike Britanije, leta 1915 pa so bili razglašeni za britansko kolonijo.

Med drugo svetovno vojno so otoke brez boja zasedli Japonci ter jih močno utrdili. Še posebej močno so utrdili atola Makin in Tarawa, na katerih so se po ameriškem izkrcanju, 20. novembra 1943, odvijali hudi boji med ameriškimi marinci in japonsko vojsko. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so otoki od Velike Britanije dobili večjo avtonomijo, leta 1979 pa so se dokončno postali svoja država.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]