Gea (revija)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Naslovnica revije Gea

Gea je slovenska poljudnoznanstvena revija, namenjena odraslim in mladim bralcem. Izide vsako prvo sredo v mesecu, na leto torej 12 številk po 84 strani. Trenutna odgovorna urednic je Anja Leskovar, izdaja pa jo Mladinska knjiga Založba.

Zgodovina revije[uredi | uredi kodo]

Prva številka revije Gea je izšla septembra 1990. To ni bila nova revija, temveč naslednica revije Pionir, ki je spremljala mnogo generacij. Ime so spremenili zaradi praktičnih razlogov (opustitev morebitne povezave z otroki v socialističnem obdobju, ki so se v času osnovne šole imenovali pionirji). Z leti se je revija Pionir spreminjala v poljudnoznanstveno revijo, ki ni bila več namenjena zgolj učencem osnovne šole, temveč tudi ostalim, ki jih to področje zanima. Ogrodje in osnovni moto revije (odkrivanje neznanega in znanega sveta) sta ostala, dodali pa so ji veliko novosti.

Vsebinska zasnova[uredi | uredi kodo]

Vsebina vsake številke je izbrana tako, da se v njej najde različna področja kot so naravoslovje, družboslovje, umetnost, kultura, šport, potopise in reportaže z vsega sveta.

Tema meseca je najobsežnejša rubrika, ki podrobno obdela eno izmed področij. Poleg tega je v vsaki številki rubrika Živa znanost, v kateri se najde zanimivosti in novosti iz področja znanosti. Poučno, zanimivo in slikovito predstavitev o Zemlji, pa se lahko najde pod rubriko Zemlja iz prve roke. Revija ponuja tudi številne druge članke s temami, kot so vesolje, svet, živali, rastline, umetnost, kultura in zgodovina. Napisanih je tudi veliko člankov o Sloveniji in njenih naravnih, kulturnih, arheoloških in drugih značilnostih. Revija spodbuja bralce k odkrivanju manj znanih ali nepoznanih območji Slovenije.

Pri ustvarjanju revije sodelujejo mnogi strokovnjaki iz posameznih področji, ki skrbijo, da je vsebina čim bolj pestra, zanimiva in hkrati aktualna. Besedila oziroma članki so napisani poljudno, vendar strokovno, zato Gea lahko služi kot odličen vir informacij in slikovnega gradiva.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Zajc B. (1990). »Spoštovani bralci in bralke«. Gea, letnik 0, str. 3
  • O teh straneh. Gea-on.net. Pridobljeno 14.11.2008.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]