Gea (revija)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Gea
Pogostost izdajanjamesečnik
IzdajateljMladinska knjiga
Prva izdajaseptember 1990
ISSN0353-782X
COBISS id16802306

Gea je slovenska poljudnoznanstvena revija za vso družino, ki jo Mladinska knjiga izdaja od septembra 1990.

Izide vsako prvo sredo v mesecu. Odgovorna urednica je Urša Jurak Kuzman, nekdanja urednica rubrike Kult časopisa Delo.[1]

Gea je naslednica revije Pionir. Ogrodje in osnovni moto revije (odkrivanje neznanega in znanega sveta) sta ostala, dodali pa so ji veliko novosti. Staro ime so opustili zaradi povezave s pionirji. Z leti se je revija Pionir tudi spreminjala v poljudnoznanstveno revijo, ki ni bila več namenjena zgolj učencem osnovne šole, temveč tudi ostalim, ki jih to področje zanima.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

V njej so potopisi in reportaže ter članki s področja naravoslovja, družboslovja, umetnosti, kulture in športa. Tema meseca je najobsežnejša rubrika in podrobno obdela eno izmed področij. V vsaki številki je tudi rubrika Živa znanost z zanimivostmi in novostmi iz področja znanosti. Predstavitev Zemlje se najde v rubriki Zemlja iz prve roke. Napisanih je tudi veliko člankov o Sloveniji in njenih naravnih, kulturnih, arheoloških in drugih značilnostih.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. marijanzlobec (9. maj 2016). »Z Dela vrgli še urednico Uršo Jurak Kuzman«. marijanzlobec. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2. februarja 2021. Pridobljeno 25. januarja 2021.
  • Zajc B. (1990). "Spoštovani bralci in bralke". Gea, letnik 0, str. 3
  • O teh straneh. Gea-on.net. Pridobljeno 14.11.2008. (web.archive.org)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]