Gatlingov top

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Mitraljez Gatling modèle APX 1895
Risba R.J. Gatling's Battery Gun, 9. maj 1865.

Gatlingov top je vrsta večcevnega hitrostrelnega topa. Izumil ga je Američan Richard Gatling, po katerem je tudi poimenovan. Prvič so ga uporabili v ameriški državljanski vojni v 1860ih.[1] Prvi Gatlingov top je bil zmožen neprekinjenega streljanja, vendar je potreboval nekoga, ki je vrtel ročni mehanizem. Zato ni bil povsem avtomatsko orožje, za razliko od strojnice Maxim. Vendar je bil kljub temu velik napredek od tedanjih orožij. Richard Gatling je napisal, da njegovo orožje zmanjša velikost vojske, s tem število padlih vojakov, predvsem pa pokaže, kako nesmiselna je vojna.

Več cevi omogoča boljše hlajenje. Vsaka cev ustreli samo enkrat na rotacijo. Novejši Gatlingovi topi izstrelijo tudi čez 6000 nabojev v minuti. Njihova slabost je časovni zamik, saj mora motor pred začetkom streljanja zavrteti cevi na delovno hitrost.

Pred prihodom Gatlingovega topa praktično ni bilo nobenega hitrostrelnga topa, razen francoskega mitraljeza Reffye. Prvi Gatlingi so bili ročno gnani in so dosegeli okrog 200 strelov na minuto.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici in reference[uredi | uredi kodo]

  1. Chambers, John W. (II) (2000). "San Juan Hill, Battle of". The Oxford Companion to American Military History. HighBeam Research Inc. Pridobljeno dne 2009-11-24. 

Zuanje povezave[uredi | uredi kodo]