Franci Krevh

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Franci Krevh
Rojstvo1973[1]
Slovenj Gradec[1]
Državljanstvo Slovenija
Poklicglasbenik

Franci Krevh, slovenski glasbenik, * 1973, Slovenj Gradec.

Franci Krevh je diplomiral na oddelku za tolkala na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Borisu Šurbku. Je član različnih zasedb, s katerimi redno nastopa doma in v tujini: Orkestra Slovenske Filharmonije, tolkalne skupine Slovenski tolkalni projekt, ansambla za sodobno glasbo MD 7, Komornega orkestra solistov Društva slovenskih skladateljev (KOS DSS) ter dua QUADAJ (flavta in tolkala).

Sodeloval je s številnimi vrhunskimi glasbeniki kot so Berhard Wulf, Nebojša Živkovič, John Beck, Igor Lešnik, Tan Dun,... Odprtost in veselje do glasbe dopolnjujeta slovenjegraška jazz-rock skupina JAZOO, Glasbene urice s tolkali, ki jih pripravlja za najmlajše.

V zadnjih letih delovanja se je poleg klasičnega udejstvovanja uveljavil kot snovalec programov za mlade, med njimi so interaktivna glasbena predstava Zabobnaj zgodbo o drevesu, simfonične matineje Glasbene mladine Slovenije, od leta 2020 pa je umetniški vodja družinskih abonmajev Slovenske filharmonije.

Z ansamblom za sodobno glasbo MD7 je leta 2013 prejel Lipovškovo nagrado.

S skupino Slovenski tolkalni projekt (SToP ) pa je leta 2013 prejel Župančičevo nagrado ter leta 2014 nagrado Prešernovega sklada.

Viri[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]