Finale Stanleyjevega pokala 1928

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Finale Stanleyjevega pokala 1928
Moštvi12*345Tekme
New York Rangers 020123
Montreal Maroons  2 1 20 1 2
* po podaljšku
Lokacija:Montreal (Forum) (vse tekme)
Model:na tri zmage (best-of-five)
Trenerja:New York: Lester Patrick
Montreal: Eddie Gerard
Kapetana:New York: Bill Cook
Montreal: Dunc Munro
Datum:5. - 14. april
Odločilni
zadetek:
Frank Boucher (3:35, 3. tretjina, 5. tekma)
 < 1927Finale Stanleyjevega pokala1929 > 

Finale Stanleyjevega pokala 1928 je potekal od 5. do 14. aprila. Za pokal sta se potegovali moštvi New York Rangers in Montreal Maroons. Na koncu so slavili Rangersi, ki so v drugi sezoni obstoja kluba sploh prvič nastopili v finalu Stanleyjevega pokala. Končni izid serije je bil 3–2. New York Rangersi so s tem postali prvo ameriško moštvo po nastanku lige NHL s Stanleyjevim pokalom, sicer pa drugo ameriško moštvo s pokalom po PCHA moštvu Seattle Metropolitans.

Poti do finala[uredi | uredi kodo]

Redni del NHL sezone 1927/28 je potekal po enakem sistemu kot sezono poprej, 10 moštev je bilo razvrščenih v Kanadsko in Ameriško divizijo. Od teh 10 se je le 6 ekip prebilo v končnico, kjer sta se najprej med seboj pomerili drugo in tretje moštvo iz vsake divizije. Zmagovalec je nato palice prekrižal s prvouvrščenim moštvom iz svoje divizije. Po tem postopku dobljeni dve ekipi sta v finalu tekmovali med seboj za Stanleyjev pokal, ti ekipi sta bili torej avtomatično iz različnih divizij.

New York Rangersi so redni del sezone zaključili na 2. mestu Ameriške divizije, s 4 točkami zaostanka za Boston Bruinsi. Sledil je četrtfinalni obračun s Pittsburgh Piratesi, ki so ga Rangersi dobili s skupnim izidom 6–4. V polfinalu so jih nato čakali Bruinsi, ki so jih Rangersi za svoje zgodovinsko napredovanje v finale Stanleyjevega pokala porazili s skupnim rezultatom 5–2.

Tudi Maroonsi so redni del končali na 2. mestu svoje divizije, v četrtfinalu so se pomerili z Ottawa Senatorsi in slavili s 3–1. Njihov polfinalni tekmec so bili mestni tekmeci Montreal Canadiensi, ki so padli s skupnim izidom 3–2.

Serija[uredi | uredi kodo]

Vse tekme finalne serije so bile odigrane v Montrealu, ker je newyorško dvorano Madison Square Garden zasedel cirkus.

Na drugi tekmi so Rangersi izgubili svojega vratarja Lorna Chabota, ki je staknil očesno poškodbo. V zgodovinskem trenutku je na led kot prisilna zamenjava za Chabota pridrsal 44-letni trener Rangersov Lester Patrick. Patrick je svoje varovance/soigralce nagovoril z besedami »Fantje, ne pustite starega moža na cedilu« in ta motivacijski nagovor je povedel Rangerse do zmage po podaljšku z 2–1. Patrick je s tem postal najstarejši človek z nastopom v finalu Stanleyjevega pokala (44 let, 3 meseci, 10 dni) in njegov rekord velja še danes. Leta 2008 je sicer Chris Chelios s 46 leti res postal najstarejši igralec z imenom na pokalu, a v finalu za razliko od Patricka ni stopil na led.

Za preostanek serije so Rangersi najeli vratarja New York Americansov Joeja Millerja, ki je na treh tekmah prejel tri zadetke in zbral en shutout.

Datum Izid Lokacija
1 5. april New York Rangers 0–2 Montreal Maroons Montreal Forum
2 7. april New York Rangers 2–1 (OT) Montreal Maroons
3 10. april New York Rangers 0–2 Montreal Maroons
4 12. april New York Rangers 1–0 Montreal Maroons
5 14. april New York Rangers 2–1 Montreal Maroons
New York je zmagal serijo s 3–2 v zmagah

New York Rangers, zmagovalci Stanleyjevega pokala, 1928[uredi | uredi kodo]

Postava

  Centri
  Krila
  Branilci
  Vratarji


  Neigralci
  • John Hommond (predsednik-lastnik)
  • Harry Westerby (pomočnik trenerja)
  • William Carey, Richard Hojt, George Rickard (direktorji)

Vrezano v Stanleyjev pokal

  • † Laurie Scott je igral na 23 od 44 tekem rednega dela sezone. Pred začetkom končnice so ga v klubu poslali igrat v nižjo ligo, zato so njegovo ime izpustili s pokala. Scott je bil tako prisoten na moštveni fotografiji s sredine sezone, a ne na moštveni fotografiji z osvojenim pokalom.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Podnieks, Andrew; Hockey Hall of Fame (2004). Lord Stanley's Cup. Bolton, Ont.: Fenn Pub. str. 12, 50. ISBN 978-1-55168-261-7
  • Diamond, Dan (2000). Total Stanley Cup. Toronto: Total Sports Canada. str. 51. ISBN 978-1-892129-07-9. 

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Predhodnik:
Ottawa Hockey Club
1927
New York Rangers
Zmagovalci Stanleyjevega pokala

1928
Naslednik:
Boston Bruins
1929