Felberjeva vila

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Felberjeva vila
Pesnica pri Mariboru 18.jpg
Felberjeva vila se nahaja v Slovenija
Felberjeva vila
Geografski položaj v Sloveniji
Splošni podatki
Tipvila
LokacijaPesnica pri Mariboru
NaslovPesnica pri Mariboru 18
Hiša Pesnica 18
LegaObčina Pesnica
RKD št.7804 (opis enote)[1]

Felberjeva vila stoji neposredno nad železniško postajo Pesnica (naslov Pesnica pri Mariboru 18). Bila je v lasti stare mariborske družine Felber (veletrgovci z vinom, lastniki tovarne žganja in rozolije) ter je bila del večjega vinogradniškega posestva, takrat znanega pod imenom Felberjev dvor (nemško Felberhof; med nacistično okupacijo tudi istoimenska krajevna upravno-administrativna enota). Zgrajena naj bi bila v drugi polovici 19. stoletja. Oblikovana je po vzoru manjših plemiških dvorcev iz 17. stoletja. V vinogradih okoli vile (še preden je bila le ta zgrajena) bi se naj aprila 1818 učil reza vinske trte nadvojvoda Janez.

Zračni posnetek

V uradnem listu, ki je izhajal kot priloga Laibacher Zeitunga (Amtsblatt zur Laibacher Zeitung) je 17. februarja 1851 najti zapis o »dražbi 747 veder štajerskih vin, v kleti vinskega vrta na železniški postaji Pesnica, po 6. decembra 1850 umrlem Jakobu K. Felberju«. Vilo samo je opisal Rudolf Gustav Puff v svoji knjigi Marburger Taschenbuch für Geschichte, Landes-und Sagenkunde der Steiermark und der an dieselben angrenzenden Länder iz leta 1859.

Pred drugo svetovno vojno je bila v lasti družin Hojnik in Weingerl. Po vojni je bila nacionalizirana, po denacionalizaciji pa je v polovični lasti družine Weingerl in Občine Pesnica.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Opis enote nepremične kulturne dediščine, evidenčna številka 7804". Pregledovalnik Registra kulturne dediščine (Zakon o varstvu kulturne dediščine, Uradni list RS, št. 16/2008). Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]