Fado

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Fado, urbana popularna pesem Portugalske
DržavaPortugalska
PodročjaUprizoritvene umetnosti
Referenca00563
RegijaEvropa in Severna Amerika
Zgodovina
Vpis2011 (6. zasedanje)
SeznamPredstavnik

Fado (portugalska izgovorjava: [ˈfaðu]; 'usoda') je glasbena zvrst, ki jo lahko zasledimo v 1820-ih letih v Lizboni na Portugalskem, vendar ima verjetno veliko zgodnejši izvor. Zgodovinar in poznavalec fada Rui Vieira Nery pravi, da so bile »edine zanesljive informacije o zgodovini fada ustno prenesene in segajo v najboljšem primeru v 1820-ta in 1830-ta leta. Toda tudi te informacije so bile pogosto spremenjene v procesu prenosa iz generacije v generacijo, zaradi česar so prišle do nas danes.«[1]

Čeprav je izvor težko izslediti, se danes fado običajno obravnava kot preprosto oblika pesmi, ki je lahko o čemer koli, vendar mora slediti določeni tradicionalni strukturi. V ljudskem verovanju je fado oblika glasbe, za katero so značilne otožne melodije in besedila, pogosto o morju ali življenju revnih, prežeta z občutkom resignacije, usode in melanholije. To je ohlapno zajeto s portugalsko besedo saudade ali hrepenenje, ki simbolizira občutek izgube (trajna, nepopravljiva izguba in njena posledična škoda za vse življenje). To je podobno značaju več glasbenih zvrsti v nekdanjih portugalskih kolonijah, kot je morna iz Zelenortskih otokov, ki je morda zgodovinsko povezana s fadom v njegovi prvotni obliki in je ohranila svojo ritmično dediščino. To povezavo z glasbo zgodovinskega portugalskega mestnega in pomorskega proletariata (mornarji, boemi, pristaniški delavci, prostitutke, obiskovalci tavern, pristaniški trgovci, ribice in drugi ljudje iz delavskega razreda) je mogoče najti tudi v brazilski modinhi in indonezijskem kroncongu, čeprav vsi te glasbene zvrsti so kasneje razvile svoje neodvisne tradicije.

Nekateri znani pevci fada, ki jih je veliko, so Alfredo Marceneiro, Amália Rodrigues, Carlos do Carmo, Mariza, António Zambujo in Camané. 27. novembra 2011 je bil fado dodan na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine.[2] Je ena od dveh portugalskih glasbenih tradicij, ki sta del seznamov, druga je Cante Alentejano.[3]

Etimologija[uredi | uredi kodo]

Portugalska kitara

Beseda fado verjetno izhaja iz latinske besede fatum[4] ('usoda', 'smrt' ali 'izgovor'[5]). Beseda je povezana s samo glasbeno zvrstjo, čeprav sta oba pomena v obeh jezikih približno enaka. Kljub temu veliko pesmi igra dvojni pomen, kot je pesem Amálie Rodrigues Com que voz, ki vključuje besedilo Com que voz chorarei meu triste fado ('S kakšnim glasom naj objokujem svojo žalostno usodo/pojem svojo žalostno fado?').[6]

Angleško-latinski izraz vates, skandinavski fata ('komponirati glasbo') in francosko ime fatiste (prav tako pomeni 'pesnik') so bili povezani z izrazom fadista.[7][8]

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Fado se je pojavil v zgodnjem 19. stoletju v Lizboni in domneva se, da izvira iz boemskih predelov prestolnice, kot so okrožja Bairro Alto, Mouraria in Alfama. Popolnoma drugačno teorijo o izvoru fada je zagovarjal brazilski glasbeni kritik José Ramos Tinhorão, ki je dejal, da so fado na Portugalsko prinesli roke in obrt brazilskega glasbenika mešane rase po imenu Domingos Caldas Barbosa sredi 18. stoletja. Obstajajo številne teorije o izvoru fada. Nekateri iščejo izvor ali vplive v srednjeveški cantigas de amigo (pesem prijatelja), nekateri kažejo na starodavni mavrski vpliv, drugi pa kažejo na napeve (zasužnjenih) Afričanov, ki plujejo po morju, vendar nobena ni dokončna. Verjetno se je razvil in oblikoval iz mešanice več starejših glasbenih zvrsti.[9]

Izvajalci fada so bili sredi 19. stoletja predvsem iz mestnega delavskega razreda, in sicer mornarji, boemi in kurtizane v priljubljenih gostilnah, ki niso samo pele, temveč tudi plesale in izvajale ritem na fado. V drugi polovici 19. stoletja so plesni ritmi zamrli, nastopajoči pa so postali le še pevci (fadisti).

Maria Severa, pevka fada (1820–1846)

Fadistka iz 19. stoletja Maria Severa, napol Ciganka, ki so jo nekateri takrat imeli za škandalozno, je bila umetnica, ki je ta žanr proslavila.[10]

Pred kratkim je bila Amália Rodrigues, znana kot Rainha do Fado ('Kraljica fada') najbolj vplivna pri popularizaciji fada po vsem svetu.[11] Današnje predstave fada lahko spremlja godalni kvartet ali celoten orkester.

Muzikološki vidiki[uredi | uredi kodo]

Fado običajno uporablja dorski način ali jonski način (naravni dur), včasih preklaplja med obema med menjavo melodije ali verza. Posebna slogovna značilnost fada je uporaba rubata, kjer se glasba ustavi na koncu fraze in pevec drži noto za dramatičen učinek. Glasba uporablja dvojni takt in trojni takt (slog valčka).

Sorte[uredi | uredi kodo]

Obstajata dve glavni različici fada, in sicer tisti iz mest Lizbona in Coimbra. Lizbonski slog je bolj znan poleg statusa Amálie Rodrigues, medtem ko je slog Coimbre tradicionalno povezan z mestno univerzo in slogom srednjeveških serenadnih trubadurjev. Sodobni fado je priljubljen na Portugalskem in je ustvaril veliko priznanih glasbenikov.

Fado iz Coimbre[uredi | uredi kodo]

Študentje iz Coimbre igrajo fado v serenadi na vhodnih vratih stare stolnice v Coimbri (Sé Velha)

Ta fado je tesno povezan z akademsko tradicijo Univerze v Coimbri in ga pojejo izključno moški; tako pevci kot glasbeniki so oblečeni v akademsko obleko (traje académico): temno haljo, ogrinjalo in gamaše. Izhaja iz trubadurske tradicije srednjega veka, pojejo jo ponoči, skoraj v temi, na mestnih trgih ali ulicah. Najbolj značilna prizorišča so stopnice samostana Santa Cruz in |Stare stolnice v Coimbri. Prav tako je običajno organizirati serenade, kjer se pesmi izvajajo pred oknom ženske, ki ji je treba dvoriti.

Tako kot v Lizboni fado v Coimbri spremljata portugalska kitara in viola (vrsta kitare). Kitara iz Coimbre se je razvila v glasbilo, ki se razlikuje od tistega iz Lizbone, z lastno uglasitvijo, zvočno barvo in konstrukcijo. Artur Paredes, progresivni in inovativni pevec, je revolucioniral uglaševanje kitare in njen slog spremljave za fado iz Coimbre. Artur Paredes je bil oče Carlosa Paredesa, ki je šel po očetovih stopinjah in razširil njegovo delo, zaradi česar je portugalska kitara postala glasbilo, znano po vsem svetu.

V 1950-ih je novo gibanje vodilo pevce v Coimbri, da so sprejeli balado in folkloro. Začeli so interpretirati vrstice velikih pesnikov, tako klasičnih kot sodobnih, kot obliko upora proti Salazarjevi diktaturi. V tem gibanju so imela imena, kot sta Adriano Correia de Oliveira in José Afonso (Zeca Afonso), vodilno vlogo v popularni glasbi med portugalsko revolucijo leta 1974.

Nekateri izmed najbolj znanih fadov Coimbre so: Fado Hilário, Saudades de Coimbra ('Do Choupal até à Lapa'), Balada da Despedida ('Coimbra tem mais encanto, na hora da despedida' - prvi stavki so pogosto bolj prepoznavni kot naslovi pesmi), O meu menino é d'oiro in Samaritana Sodnik-pevec Fernando Machado Soares je pomembna osebnost, saj je avtor nekaterih od teh slavnih fadov.

Zanimivo je, da najbolj znan naslov, ki se nanaša na to mesto, ni fado iz Coimbre, ampak priljubljena pesem: Coimbra é uma lição, ki je bila uspešna z naslovi, kot je April na Portugalskem.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Para uma História do Fado, Rui Vieira Nery, NERY, RUI VIEIRA, Livros. Comprar livro na Fnac.pt«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 5. aprila 2012. Pridobljeno 29. novembra 2011.
  2. »Fado, urban popular song of Portugal«. UNESCO Culture Sector. Pridobljeno 27. novembra 2011.
  3. »Cante Alentejano, polyphonic singing from Alentejo, southern Portugal«. unesco.org. UNESCO. Pridobljeno 3. novembra 2015.
  4. »Longing for Fado«. Smithsonian Music: The Definitive Visual History. Dorling Kindersley Publishing. 1. oktober 2013. str. 304. ISBN 978-1-4654-2126-5.
  5. Wiktionary - fatum
  6. Richard Elliott (2010). Fado and the Place of Longing: Loss, Memory and the City. Ashgate Publishing, Ltd. str. 19, note 17. ISBN 978-0-7546-6795-7. 'Fado', as well as referencing a musical genre, is also the Portuguese word for 'fate', allowing a potential double meaning in many songs that use the word.
  7. Braga, Teófilo (28. marec 1885). »Curso de historia da litteratura portugueza, adaptado ás aulas de instrucção secundaria por Theophilo Braga«. Lisboa Nova livraria internacional. Pridobljeno 28. marca 2018 – prek Internet Archive.
  8. Braga, Teófilo (28. marec 1871). Epopêas da rac̨a mosárabe. Imprensa portugueza. str. 321. Pridobljeno 28. marca 2018 – prek Internet Archive. fatiste.
  9. Seara.com. »História do Fado«. Museu do Fado. Pridobljeno 28. marca 2018.
  10. A Severa
  11. Rohter, Larry (25. marec 2011). »Carving Out a Bold Destiny for Fado«. The New York Times.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]