EuroBillTracker

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Logo

EuroBillTracker (EBT) je spletna stran, ki je namenjena spremljanju evro bankovcev. Stran je bila izdelana po vzoru ameriške strani Where's George?[1][2].

EuroBillTracker je mednarodna neprofitna organizacija, ki jo sestavlja svetovno občestvo. Stran je namenjana entuziastom, ki želijo spremljati pot bankovcev iz svoje denarnice po svetu. Vsak uporabnik, ki želi sodelovati v projektu, se mora pred uporabo strani na njej registrirati, nato pa lahko vpiše svoje bankovce. V posebne obrazce je potrebno vnesti kratko kodo, serijsko številko in nominacijo bankovca. Iz teh podatkov sistem vrne podatek o tiskarni in državi, ki je bankovec natisnila. Poleg tega se v obrazec vnesejo še podatki o tem, kje je bil bankovec pridobljen in morebitne opombe. V primeru, da je bil bankovec v sistem vpisan že pred tem, sistem vrne informacijo o tem, kje in kdaj je bil vpisan. V primeru, da bankovec kasneje vpiše drug uporabnik sistem avtomatsko pošlje informacijo o najdbi po elektronski pošti vsem predhodnim uporabnikom, ki so bankovec vpisali.

Evro je bil v uporabo predan 1. januarja 2002, EBT pa je na ta dan že začel delovati. Stran je prvi izdelal Philippe Girolami (giro), od sredine leta 2003 pa z njim upravlja Anssi Johansson (avij). Prevod strani in veliko drugih nalog opravijo redni uporabniki strani.

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. Euro Bill Tracker Reaches 50,000 Registered Bills In 15 Weeks Time, Izjava za tisk z dne 12. april 2002
  2. Saranow, J: »Follow the Money«, The Wall Street Journal, 9. december 2002

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]