Emu

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Emu
Fosilni razpon: paleocen - recentno
Emoe.jpg
Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Aves (ptiči)
Red: Casuariiformes
Družina: Casuariidae (kazuar)
Rod: Dromaius
Vrsta: D. novaehollandiae
Znanstveno ime
Dromaius novaehollandiae
(Latham, 1790)[2]
Znana območja razširjenosti emuja
Znana območja razširjenosti emuja
Podvrste

D. novaehollandiae novaehollandiae (Latham, 1790)[3]
D. novaehollandiae woodwardi
D. novaehollandiae rothschildi
D. novaehollandiae diemenensis
(Le Souef, 1907)[3] (tasmanski emu)

Sinonimi

Dromiceius novaehollandiae

egg of Dromaius novaehollandiae

Emu (znanstveno ime Dromaius novaehollandiae) je največja avtohtona vrsta ptiča v Avstraliji in za nojem druga največja na svetu. Predstavniki zrastejo tudi do 1,8 m in tehtajo do 45 kilogramov.

Ima dolg vrat, majhno glavo in zelo dolge noge. Teče zelo hitro (do 50 km/h), zna pa tudi plavati. Pokrita je z dolgimi, debelimi peresi, ki so temno rjavo do sivo - rjavo obarvani. Njihova glava ima krajša peresa, oster kljun, velike oči in po navadi modro grlo. Imajo izjemno dolge noge s tremi prsti. Samci in samice so si med seboj podobni, le da so samice nekoliko večje.

Življenjska doba je približno šest let. Parijo se od drugega leta starosti naprej. Samica leže temno zelena jajca (5 do 10) v en meter široko gnezdo, ki je zgrajeno iz trave in plevela, zgradi pa ga samec in stoji na tleh. Samec vali jajca 8 tednov. Med tem časom le redko zapusti gnezdo, preživlja pa se s plastmi maščobe, ki si jih je nabral pred gnezdenjem. Ko se mladiči izvalijo, skrbi samec zanje še nadaljnjih 6-9 mesecev.

Živijo v velikih jatah na travnatih ravninah, odprtih gozdovih, grmičastih pokrajinah, puščavah, razen v deževnih gozdovih. Jedo travo, sadje, semena in žuželke.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. BirdLife International (2008). Dromaius novaehollandiae . Rdeči seznam IUCN ogroženih vrst 2008. IUCN 2008. Pridobljeno: 5.11.2008.
  2. Davies S.J.J.F. (2003). "Emus". V Hutchins M. Grzimek's Animal Life Encyclopedia. 8 Birds I Tinamous and Ratites to Hoatzins (2 izd.). Farmington Hills, MI: Gale Group. str. 83–87. ISBN 0 7876 5784 0. 
  3. 3,0 3,1 Brands S. (14.8.2008). "Systema Naturae 2000 / Classification, Dromaius novaehollandiae". Project: The Taxonomicon. Pridobljeno dne 4. februar 2009. 

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  • Več gradiva o temi Emu v Wikimedijini zbirki