Elektronski papir

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ena od verzij elektronskega papirja
Kindle podjetja Amazon, najbolj prodajani E-Bralnik

Elektronski papir tudi E-Papir, E-Bralnik je vrsta zaslona z visoko kontrastnostjo prikaza, kakršna je pri papirju. Uporablja zelo malo energije in ima tenko, lahko obliko. Gledalcu daje izkušnjo branja iz papirja, medtem ko ima možnost spremembe informacij. Ni nič debelejši od običajnega lista papirja, deluje pa s pomočjo majhnih črnih in belih celic, ki se odzivajo na električne dražljaje. Negativni dražljaj spodbudi črne delčke, da se približajo površini, s čimer ustvarijo črno piko. Porabi stokrat manj energije od običajnih zaslonov, ker ne potrebuje samostojne osvetlitve in ker ne potrebuje energije za vzdrževanje slike. Na trdem disku tipa Flash lahko shranimo 100-1000 knjig. Nekateri bralniki kot so Kindle Paperwhite in Kobo Glo imajo vgrajeno osvetlitev za branje v temi.

E-bralnik je sicer zelo podoben tabličnemu računalniku. Slednji ima LCD zaslon in precej večje hitrosti osveževanja slike, zato je bolj uporaben za računalniško delo. Je pa e-bralnik bolj uporaben za branje, ker je elektronski papir bolj prijazen do oči. E-bralnik je lažje brati v sončni svetlobi in ima dosti daljšo avtonomijo od tabličnega računalnika.[1] Trenutno je večina e-bralnikov na voljo samo v črno beli tehniki. Prvi barvni je bil Ectaco jetBook Color.

Prvi e-Bralnik je bil Sony Librie predstavljen leta 2004. Pozneje je Sony predstavil Sony Reader.

Večina bralnikov ima vgrajeno WiFi povezavo, dražji modeli pa tudi 3G. Možno je tudi brskanje po spletu, vendar je precej manj fleksibilno kot npr. tablični računalnik. S spleta je možno naložiti veliko število e-knjig.

Formati e-knjig[uredi | uredi kodo]

E-bralnik lahko berejo različne formate:

E-Bralnik Formati E-Book
Amazon Kindle, Kindle Fire (color), Kindle Touch, Kindle Touch 3G[2] AZW, PDF, TXT, non-DRM MOBI, PRC
Nook Simple Touch,[3] Nook Tablet EPUB, PDF
Apple iPad[4] EPUB, IBA (Multitouch books made via iBooks Author), PDF
Sony Reader PRS-350, PRS-650, PRS-950[2] EPUB, PDF, TXT, RTF, DOC, BBeB
Kobo eReader, Kobo Touch, Kobo Arc[5][6] EPUB, PDF, TXT, RTF, HTML, CBR (comic), CBZ (comic)
PocketBook Reader, PocketBook Touch[7][8] EPUB DRM, EPUB, PDF DRM, PDF, FB2, FB2.ZIP, TXT, DJVU, HTM, HTML, DOC, DOCX, RTF, CHM, TCR, PRC (MOBI)

Cene se gibajo od 60€ (Kindle 5. generacija, Kobo) do 140€ (Kindle Paperwhite). Leta 2010 se ja na svetu prodalo 12.8 milijonov E-bralnikov (48% so bili Kindle)

E-Bralniki[uredi | uredi kodo]

Sklici in reference[uredi | uredi kodo]

  1. Falcone, John P (7. avgust 2012). »Kindle vs. Nook vs. iPad: Which e-book reader should you buy?«. Crave. CNet. Pridobljeno 26. januarja 2013.
  2. 2,0 2,1 Suleman, Khidr (20. september 2010). »Sony Reader Touch and Amazon Kindle 3 go head-to-head«. The Inquirer. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 12. januarja 2012. Pridobljeno 27. januarja 2012.
  3. »Beyond Ebooks«. Pridobljeno 12. junija 2011.
  4. Patel, Nilay (27. januar 2010). »The Apple iPad: starting at $499«. Engadget. Pridobljeno 27. januarja 2010.
  5. Covert, Adrian. »Kobo Touch E-Reader: You'll Want to Love It, But ...«. Gizmodo.com. Pridobljeno 17. junija 2011.
  6. »Kobo eReader Touch Specs«. Pridobljeno 29. junija 2011.
  7. Kozlowski, Michael. »Hands on review of the Pocketbook PRO 902 9.7 inch e-Reader«. goodereader.com. Pridobljeno 3. januarja 2011.
  8. »PocketBook Touch Specs«. Pridobljeno 15. maja 2012.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

- v slovenščini:

- v nemščini: