Električno vozilo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani E-vozilo)
Električni trolejbus v São Paulu, BrazilijaElektrični tramvaj na Dunaju
BYD K9, električni avtobus, ki ga napaja litijeva železo-fosfatna baterija
Električni vlak Shatabdi Express v IndijiSolar Impulse, električno letalo, ki je leta 2015 obkrožilo svet
Španski električni skuter Torrot MuviElektrično kolo na Manhattnu, New York
Električna vozila po svetu (od zgoraj levo):

Električno vozilo ali e-vozilo (kratica EV) je vozilo, ki ga poganja eden ali več električnih motorjev. Električno vozilo je lahko opremljeno z zbiralnim sistemom, ki ga napaja elektrika iz virov, ki jih ni na vozilu, ali pa ima lastno baterijo, sončne celice ali električni generator za pretvorbo goriva v elektriko.[1] EV med drugim vključujejo cestna in tirna vozila, površinska in podvodna plovila, električne zrakoplove in električna vesoljska plovila.

EV so se prvič pojavili v sredini 19. stoletja, ko je bila elektrika med najbolj priljubljenimi sredstvi za pogon vozil, saj je zagotavljala stopnjo udobja in upravljanja, ki je ni bilo mogoče doseči s takratnimi bencinskimi vozili. Zadnjih 100 let so prevladujoča oblika pogona osebnih vozil sodobni motorji z notranjim zgorevanjem, vendar pa je električni pogon ostal pogost v drugih vrstah vozil, kot so vlaki in manjša vozila vseh vrst.

V 21. stoletju so se EV zaradi tehnološkega razvoja in posvečanja obnovljivi energiji znova uveljavili. Pojavila se je velika potreba po električnih vozilih in majhna skupina DIY-inženirjev je začela deliti tehnične informacije o pretvorbi vozila v električno. V ZDA, Evropski uniji in drugje so bile uvedene državne spodbude za povečanje uporabe električnih vozil.[2][3] Delež električnih vozil naj bi se z 2 odstotkov leta 2016 do leta 2030 zvišal na 30 odstotkov.[4]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Asif Faiz; Christopher S. Weaver; Michael P. Walsh (1996). Air Pollution from Motor Vehicles: Standards and Technologies for Controlling Emissions. World Bank Publications. str. 227. ISBN 978-0-8213-3444-7.
  2. »Obama Administration Announces Federal and Private Sector Actions to Accelerate Electric Vehicle Adoption in the United States«.
  3. »EU policy-makers seek to make electric transport a priority«. Reuters. 3. februar 2015.
  4. »Auto & Mobility Trends in 2019«. CB Insights Research. Pridobljeno 28. marca 2019.