Dubravka Češka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Dubravka Češka
Portret
Vojvodinja žena Poljanov
Tenure965–977
Rojstvook. 940/945
Vojvodina Češka
Smrt977({{padleft:977|4|0}})
ZakonecMješko I.
PotomciBoleslav I. Hrabri
Svjatoslava
RodbinaPřemyslidi
OčeBoleslav I. Češki


Dubravka Češka (češko Doubravka Přemyslovna, poljsko Dobrawa Przemyślidka) je bila češka kneginja iz dinastije Přemyslidov in po poroki z Mjaškom I. vojvodinja Poljanov, * ok. 940/945, † 977.

Bila je hčerka češkega vojvode Boleslav I. Okrutnega in morda njegove skrivnostne žene Biagote.[1]

Starejši viri trdijo, da je Dubravka leta 966, leto po poroki, pozvala svojega moža Mješka I., naj se krsti. Sodobni zgodovinarji menijo, da je bila Mješkova spreobrnitev v krščanstvo ena od določb poljsko-češkega sporazuma, sklenjenega malo pred njegovo poroko z Dubravko. Njena vloga pri njegovi spreobrnitvi zdaj ne velja za tako pomembno, kot je pogosto predstavljena v srednjeveških kronikah.

Življenje[uredi | uredi kodo]

S prvim poljskim vojvodom Mješkom I. se je poročila leta 965. Mož je kmalu po poroki sprejel krščanstvo. Krstil ga je češki škof Bohuvid. Dubravka je veliko prispevala k širjenju krščanstva na Poljskem. Umrla je leta 977 in bila pokopana v stolnici Marijinega vnebovzetja v Gnieznu.

Kronist Kozma Praški je v svoji Kronika Čehov (Chronica Boemorum) v 12. stoletju kritično ocenil Dubravko: "Ko je bila že v visoki starosti, se je poročila s poljskim knezom, snela pokrivalo in si nadela dekliško krono, kar je bila z njene strani velika lahkomiselnost".[2][i]

Otroci[uredi | uredi kodo]

Dubravka in Mješko sta imela dva otroka:

  • Boleslava I. Hrabrega in hčerko
  • Svjatoslavo, ženo švedskega kralja Erika VI. Zmagovitega (Sigrid Ošabna). Po njegovi smrti se je poročila z danskim kraljem Svenom I. Vilobradim.

Opomba[uredi | uredi kodo]

  1. Dubravka je bila takrat stara 20 do 25 let.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Cawley, Charles. BOHEMIA, Medieval Lands database. Foundation for Medieval Genealogy. Avgust 2012.
  2. Chronicle of Cosmas of Prague. Prevod, uvod in komentarji Maria Wojciechowska. Varšava 1968, lib. I cap. 27, str. 149.
Dubravka Češka
Rojen: ok. 940/945 Umrl: 977
Nazivi za člane kraljevske družine
Predhodnik: 
Gorka Sjemomislovna
Vojvodinja žena Poljanov
965–977
Naslednik: 
Oda Haldenslebenska