Zahodni Poljani

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Zahodni Slovani v 9.–10. stoletju
Gesta Hammaburgensis ecclesiae pontificum (Dejanja hamburških škofov) Adama Bremenskega z leta 1073 omenja tudi Poljane: "trans Oddaram sunt Polanos" (onkraj Odre so Poljani)

Zahodni Poljani (poljsko Polanie, iz staroslovanskega pole, polje) so bili zahodnoslovansko in lehitsko pleme, od 6. stoletja naseljeno v porečju Varte v sedanji Velikopoljski.[1] Bili so eno od glavnih plemen v Srednji Evropi in tesno povezani z Vislani, Mazovci, Čehi in Slovaki.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

V 9. stoletju so Poljani združili več zahodnoslovanskih (lehitskih) skupin severno od Velikomoravske. Plemenska zveza se je pod vodstvom Pjastov razvila v Vojvodino Poljsko, ki je dobila ime po Poljanih.[2]

Najstarejša poimensko omenjena poljska vladarja sta bila legendarna Pjasta Pjast Kolar in Popiel iz 8.-9. stoletja. Prvi zgodovinski vladar je bil Mješko I. (960–992), ki je razširil ozemlje, kasneje imenovano Poljska. Vanjo je vključil Mazovijo, Šlezijo in porečje Visle (Malopoljska).[3].

Dokument Dagome iudex omenja Poljsko med Mješkovim vladanjem kot Civitas Schinesghe (država Gniezno). Dokument opisuje, da se razteza med Odro in Rusom in Malopoljsko ("Craccoa"/"Alemure") in Baltikom.

Arheološke raziskave so odkrile štiri velike utrdbe ali gradove iz zgodnje poljske države:

  • Giecz – mesto, od koder so Pjasti začeli širiti svojo oblast nad drugimi skupinami Poljancev[4]
  • Poznanj, največja in verjetno glavna trdnjava v državi[4]
  • Gniezno, verjetno versko središče države, česar dosedanje arheološke najdbe še niso dokazale[4]
  • Ostrów Lednicki, manjša utrdba na pol poti iz Poznanja v Gniezno[4]

Zahodni Poljani se bili prvič omenjeni okoli leta 1000. Podobno imenovani Vzhodni Poljani, naseljeni okoli sedanjega Kijeva, so bili zadnjič omenjeni leta 944.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Depictions of the battle between Polans (western) and Rusyns knights, by Michal Leszczynski". PBase.
  2. "Linguist: The name Poland does mean the land of fields". ampoleagle.com.[mrtva povezava]
  3. "Kingdoms of Central Europe - Poland". www.historyfiles.co.uk.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Christie, Neil; Herold, Hajnalka (31. avgust 2016). Fortified Settlements in Early Medieval Europe: Defended Communities of the 8th-10th Centuries. Oxbow Books. ISBN 9781785702389 – via Google Books.