Dušan Waldhütter

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Dušan Waldhütter
Portret
Rojstvo19. april 1971({{padleft:1971|4|0}}-{{padleft:4|2|0}}-{{padleft:19|2|0}}) (50 let)
Maribor
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
Poklicslovenski avtor, zgodbar, novinar, urednik in glasbenik  *
Ansambel Frajkinclari, od leve: Ivan Finžgar, Dušan Waldhütter, Srečko Zorko, Miran Waldhütter - Hitri.

Dušan Waldhütter, slovenski avtor, zgodbar, novinar, urednik in glasbenik, * 19. april 1971, Maribor, Slovenija.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Rojen 19. aprila 1971 v Mariboru, mami Silviji in očetu Ivanu. Na Taboru je obiskoval Osnovno šolo Maksa Durjave nato pa končal Srednjo elektro in računalniško šolo - SERŠ v Mariboru.

Vojaški rok je odslužil v Titovem Užicu v predzadnji generaciji, ki je služila JNA, za tem pa se je vpisal na študij cestnega prometa Višje prometne in pomorske šole v Piranu. Po pol leta je študij opustil in se redno zaposlil v Ljubljani pri podjetju Varnost Moste (kasneje Sintal). Slabo leto kasneje se je vrnil v Maribor in ustanovil storitveno podjetje Monada d. o. o. Sodelovati je začel z Radiotelevizijo Slovenija – Regionalnim centrom Maribor, kjer je z novinarskimi prispevki pokrival področje prometa. Sočasno je objavljal strokovne in potopisne članke v Večeru, revijama Mariborčan in Gea ter delal za lokalni televizijski program RTM.

Septembra 1993 se je vpisal na študijski program cestnega prometa Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru in leta 1999 diplomiral z nazivom univerzitetni diplomirani inženir cestnega prometa.

Družina[uredi | uredi kodo]

Poročil se je 12. septembra 1998 z Barbaro Ajdišek. Leta 2000 se jima je rodila Živa in dve leti kasneje Gašper. Živijo v hiši na podeželju, 20 kilometrov od rojstnega kraja v osrčju Slovenskih goric.

Karierna pot[uredi | uredi kodo]

V ČASU ŠTUDIJA

Dušan Waldhütter in Raymond Aaron, New York Times Bestselling Author, Ljubljana 2019

V času študija prometa na Fakulteti za gradbeništvo Univerze v Mariboru se je vključil v delo Laboratorija gradbene informatike prof. dr. Daniela Rebolja, kjer je sodeloval v projektu univerzalne identifikacije vozil avtomatskega cestninjenja, in delo Centra za ceste, prof. dr. Martina Lipičnika, kjer je sodeloval z ekipo, ki je pripravljala mednarodni kolokvij Upravljanje prometa.

Prislužil si je štipendijo sklada dr. Franca Munde in kadrovsko štipendijo Radiotelevizije Slovenija. Bil je nagrajenec državnega tekmovanja v pisanju strokovnih esejev na temo »Moja kariera«, ki ga je organiziral GEA COLLEGE, in javnega natečaja za izbiro idejne zasnove celostne podobe občine Radenci.

Po diplomi se je zaposlil kot samostojni svetovalec za področje prometa v zasebnem podjetju Welma d. o. o. Preden je začel kot zgodbar, ustvarjalec specifičnih poslovnih vsebin in komunikator za različna poslovna področja delovati pod blagovno znamko WOW Stories, je bil kot novinar, urednik, odgovorni urednik in vodja komercialnega uredništva skoraj dvajset let aktiven v časopisno-založniškem podjetju Večer.

NOVINAR IN ODGOVORNI UREDNIK

Marca 2002 se je kot novinar redno zaposlil v časopisno-založniškem podjetju Večer d. d. Začel je na področju prometa in mestne politike, nadaljeval kot odgovorni urednik revij in prilog, zadnja leta pa je delal v poslovnem delu podjetja kot vodja komercialnega uredništva.[1]

Med letoma 2005 in 2019 je bil odgovorni urednik Večerove priloge Kvadrati; najprej je zasnoval, nato pa 14 let urejal najbolj dobičkonosno edicijo v več kot 75-letni zgodovini tega časopisnega podjetja.

V obdobju med 2006 in 2019 je bil odgovorni urednik revije Naš dom - Kultura bivanja; vodil je uredništvo najbolj branega slovenskega dvomesečnika, ki je bil prisoten na tržišču več kot pol stoletja. V tem obdobju je revijo obdržal na mestu vodilne slovenske revije v panogi. Hkrati je vodil komisijo, ki je vsako leto podeljevala Zlato plaketo revije Na dom na osrednjem slovenskem pohištvenem sejmu Ambient. Gre za najstarejše in najbolj ugledno priznanje v pohištveni branži. V nabor revij uredništva Naš dom so takrat spadale tudi številne posebne izdaje, med njimi revije Prenovite dom, Sladki prazniki, Sodobne hiše, Bivanje po feng šuju, Lep vrt in naravna lekarna ...

Zadnja štiri leta pri Večeru, med letoma 2015 in 2019, je bil tudi vodja komercialnega uredništva Časnik Večer. Vodil je skupino novinarjev in urednikov, ki je skrbela za komercialne priloge: Kvadrati, Bonbon, Počitnice, Zlata ponev, Zlata jesen, za Večerove tematske snopiče in oglasne fokuse. V dveh desetletjih ustvarjanja pri Večeru je napisal več kot 1700 člankov in uredil več kot 840 prilog in revij.

Med letoma 2011 in 2017 je bil pogodbeni strokovni predavatelj o delu v medijih na Pravni fakulteti v Mariboru v okviru EU programov Seminars on the Application of the EU Low at the Courts in Balancing EU rights and duties on micro levels.

Od leta 2021 je odgovorni urednik portala SLOWOODLIFE.COM - BIVANJE Z LESOM (SLOWOODLIFE d. o. o.), revije Bivanje z lesom (SLOWOODLIFE d. o. o.) in izvršni urednik revije moja HIŠA moj DOM (Agencija Lotos d. o. o.).

USTVARJANJE ZA WOW STORIES

Od leta 2019 ustvarja pod lastno blagovno znamko WOW Stories – Use the World Of Words to achieve anything you want faster – Izkoristite svet besed, da dosežete hitreje, karkoli želite. Kot storyteller, novinar in urednik omogoča podjetjem, organizacijam in posameznikom, da hitreje in uspešneje dosegajo svoje poslovne in zasebne cilje.

Je soustanovitelj in predsednik Društva za razvoj inovativnega komuniciranja WOW Stories, katerega ključna dejavnost je razvoj in implementacija komunikacijskih znanj in orodij za doseganje različnih ciljev, tako poslovnih, kot tistih, ki imajo neposlovno ozadje, ter namenska raba zgodb z metodami zgodbarjenja (storytellinga) na področjih poslovanja podjetij in njihove organizacije, pa tudi družboslovja, umetnosti, glasbe, športa in kulturne dediščine.

MULTIMEDIJSKI PORTAL SLOWOODLIFE

Februarja 2021 je skupaj z Liljano Vogrinec, lastnico in direktorico Agencije Lotos, ustanovil podjetje SLOWOODLIFE d.o.o., ki je izdajatelj elektronskega medija SLOWOODLIFE.COM - BIVANJE Z LESOM in revije Bivanje z lesom. Podjetje je multimedijska informativno-izobraževalna spletna platforma, ki združuje informacije, zgodbe, znanje in prikaze dobre prakse trajnostnega bivanja v obliki člankov, intervjujev in video zapisov na portalu slowoodlife.com in povezanih medijih. V vsebinskem pogledu je SLOWOODLIFE ambasadorstvo trajnostne gradnje in sobivanja z lesom, ki jemlje našo odgovornost za izhodišče vseh trajnostnih sprememb.

Kulturno udejstvovanje[uredi | uredi kodo]

Vse od najstniških let je povezan z ustvarjanjem zgodb na folklornih odrih. Akademski folklorni skupini KUD Študent se je priključil s šestnajstimi leti in ji kot aktivni član ostal zvest več kot desetletje.

Bil je med ustanovnimi člani ansambla Frajkinclari, ki je z delovanjem pričela leta 1995 in po štirih izdanih albumih še vedno deluje.[2][3]

Z bratom Miranom je 2012 ustanovil glasbeni duo Waldhütter & brat[4][5], s sinom Gašperjem pa leta 2019 še Waldhüter & sin trio.

V treh desetletjih dela na glasbenem področju je vodil tudi številne javne kulturne prireditve, med njimi Večerovo prireditev BOB leta.

Priznanja[uredi | uredi kodo]

Leta 2018 mu je Javni sklad za kulturne dejavnosti RS podelil Častno Maroltovo značko za več kot 30 let delovanja v folklorni dejavnosti.

Bibliografija[uredi | uredi kodo]

  • The Business of Storytelling – Finding your Story to open Hearts and Wallets (2020)
  • Donosno zgodbarjenje – Poiščite svojo zgodbo, ki bo segla do src in denarnic (2020) (COBISS)

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]