Drevesni čmrlj

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Drevesni čmrlj
Tree bumblebee (Bombus hypnorum).jpg
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Razred: Insecta (žuželke)
Red: Hymenoptera (kožekrilci)
Družina: Apidae (prave čebele)
Poddružina: Apinae (apine)
Rod: Bombus (čmrlj)
Vrsta: B. hypnorum
Znanstveno ime
Bombus hypnorum
(Linnaeus, 1758)

Drevesni čmrlj (znanstveno ime (Bombus hypnorum) je vrsta čmrljev, ki je razširjena po Evropi in delih Azije.

Opis[uredi | uredi kodo]

Drevesni čmrlj ima kratek jeziček in okroglo glavo. Oprsje je običajno rdečkasto rjave barve, obstajajo pa tudi primerki s temnejše obarvanim oprsjem. Zadek je poraščen s črnimi dlačicami, konica zadk ap aje bela. Delavke imajo prednji del zadka poraščen s črnimi dlačicami, troti pa imajo med črnimi dlačicami tudi rdečkasto rjave. V srednji Evropi so pogosti osebki, ki so delno obarvani rumeno.[1] Delavke so običajno mnogo manjše od trotov, matice pa so zelo različnih velikosti.[2]

Razširjenost in habitat[uredi | uredi kodo]

Drevesni čmrlj poseljuje večino celinske Evrope in dele severne Azije od severne Francije do Kamčatke ter od Pirenejev do severne Evrope. Ne poseljuje sredozemskih otokov in večine južnega Balkana ter step vzhodne Evrope. Na jugo seže njegov življenjski prostor do Toskane v Italiji.[3] 17. julija 2001 so v bližini Landforda v Wiltshiru prvič opazili drevesnega čmrlja v Veliki Britaniji, od tam pa se je vrsta razširila po južnem delu otoka,[1] kasneje pa tudi na Škotsko.[4] Avgusta 2008 so drevesnega čmrlja opazili tudi na Islandiji, kjer je danes stalno prisoten.[5][6]

Najraje se zadržuje v bližini človeških bivališč, kjer si ustvarja precej velika nadzemna gnezda, pogosto v opuščenih ptičjih valilnicah.[7] V naravi si gnezda ustvarjajo v drevesnih luknjah, kar je pri čmrljih redko. Ne mara oljne ogrščice, zato ga v krajih kjer je ta prisotna, ne bomo našli.

Gnezda drevesnega čmrlja so velika in lahko vključujejo do 150 delavk (po nekaterih podatkih celo do 400). Cvetni prah shranjujejo v posebnih celicah. Drevesni čmrlj je pomemben opraševalec mnogo drevesnih in drugih rastlinskih vrst.

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 Benton, Ted (2006). "Chapter 9: The British Species". Bumblebees. London, UK: HarperCollins Publishers. str. 348–350. ISBN 0007174519.
  2. Bumblebee conservation: Introducing the tree bumblebee by Clive Hill
  3. Pierre Rasmont. "Bombus (Pyrobombus) hypnorum (L., 1758)". Université de Mons. Pridobljeno dne 12 January 2013.
  4. Crowther, Liam P.; Hein, Pierre-Louis; Bourke, Andrew F. G. (September 2014). "Habitat and Forage Associations of a Naturally Colonising Insect Pollinator, the Tree Bumblebee Bombus hypnorum". PLoS ONE. 9 (9): e107568. doi:10.1371/journal.pone.0107568. PMC 4178030. PMID 25259579.
  5. Icelandic Ministry for the Environment News of arrival
  6. Icelandic Ministry for the Environment Članek o drevesnem čmrlju
  7. Anon. "Common bumblebees:Tree bumblebee Bombus hypnorum". Bumblebee Conservation Trust. BCT. Pridobljeno dne 30. junija 2013.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]