Dobrina (ekonomija)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Cardboard boxes stacked in a warehouse
Oprijemljive dobrine, shranjene v skladišču

Dobrina (blago) je v ekonomiji predmet, ki zadovoljuje človekove potrebe[1] in zagotavlja korist. Primer je potrošnik, ki kupi zadovoljujoč produkt. Običajno ločimo med dobrinami, ki so prenosljive in storitvami, ki niso prenosljive.[2]

Dobrina je "ekonomska dobrina", če je uporabna za ljudi, ampak glede na povpraševanje po njej redka, tako da je za njeno pridobitev potreben človeški trud.[3] Brezplačne dobrine, kot je zrak, so po drugi strani v izobilju in zavesten trud za njihovo pridobitev ni potreben.

Potrošniška dobrina ali "končna dobrina" je katerikoli predmet, ki je uporabljen v potrošnji in ne v proizvodnji drugih dobrin. Mikrovalovna pečica ali kolo, ki sta prodana potrošniku sta primer končne ali potrošniške dobrine. Po drugi strani so sestavni deli, ki so prodani z namenom njihove uporabe v teh dobrinah, vmesne dobrine, na primer tekstil ali tranzistor.

Blago se lahko uporablja kot sopomenka za ekonomske dobrine, vendar se običajno nanaša na tržne surovine in primarne proizvode.[4]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Quotation from Murray Milgate, 2008, "Goods and Commodities". In: Palgrave Macmillan (eds) The New Palgrave Dictionary of Economics. Palgrave, Macmillan, London., in referencing an influential parallel definition of 'goods' by Alfred Marshall, 1891. Principles of Economics,1961, 9th ed.Section I, page 54, Macmillan.
  2. Alan V. Deardorff, 2006. Terms Of Trade: Glossary of International Economics, World Scientific. Online version: Deardorffs' Glossary of International Economics, "good" Arhivirano 2013-03-18 na Wayback Machine. and "service". Arhivirano 2017-07-01 na Wayback Machine.
  3. Samuelson, P. Anthony., Samuelson, W. (1980). Economics. 11th ed. / New York: McGraw-Hill.
  4. Alan V. Deardorff, 2006, Deardorffs' Glossary of International Economics "commodity". Arhivirano 2007-12-12 na Wayback Machine.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]