Didahe

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Didahe, poznano tudi kot Nauk dvanajstih apostolov (grško Διδαχὴ τῶν δώδεκα ἀποστόλων), je kratek anonimni zgodnji krščanski traktat zapisan je v Koine grščini in ga večina poznavalcev datira v prvo stoletje. [1] Prva vrstica te razprave je "Gospodov nauk narodom dvanajstih apostolov" (grško Διδαχὴ κυρίου διὰ τῶν δώδεκα ἀποστόλων τοῖς ἔθνεσιν).

Besedilo je razdeljeno na štiri dele. Prvi del se ukvarja s krščansko moralo, naslednji z liturgičnimi predpisi, tretji se ukvarja z disciplino in organizacijo Cerkve, zadnji, najkrajši del pa spregovori o eshatologiji. [2]

Dolgo časa je bilo besedilo izgubljeno, grški rokopis Didache je leta 1873 na novo odkril Philotheos Bryennios, metropolit iz Nikomedije, v Codexu Hierosolymitanusu . Latinsko različico prvih petih poglavij je leta 1900 odkril J. Schlecht. [3]

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Dve poti[uredi | uredi kodo]

Prvi del (poglavja 1–6) se začne: "Dve poti sta: pot življenja in pot smrti. Razloček med tema dvema potema pa je velik."[2]

V tem prvem delu so večinoma moralni predpisi, ki so podani na tipičen judovski način, z dvema potema (kar pogosto srečamo v Stari zavezi).

Obredna določila[uredi | uredi kodo]

V drugem delu najdemo liturgične predpise. Opisan je obred krsta, post in molitve pri evharistiji.

Disciplinski predpisi[uredi | uredi kodo]

V tem delu je predstavljena struktura cerkve. Razvidno je, da je v tem času bila prisotna dvojna hierarhija. Ena vezana na kraj (škofje in diakoni), druga pa potujoča (apostoli in preroki).

Kristusov prihod v slavi[uredi | uredi kodo]

Slednjič avtor spregovori o eshatologiji. Pričakuje se, da bo drugi prihod nastopil kmalu.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Cross, edited by F.L. (2005). The Oxford dictionary of the Christian Church (3rd rev. izd.). Oxford: Oxford University Press. str. 482. ISBN 978-0192802903. Pridobljeno dne 8 March 2016.CS1 vzdrževanje: dodano besedilo: authors list (link)
  2. 2,0 2,1 "DIDAHE". www2.arnes.si. Pridobljeno dne 2019-10-17.
  3. Wikisource-logo.svg John Chapman (1913). "Didache" . V Herbermann, Charles (ur.). Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]