Didahe

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Didahe, poznano tudi kot Nauk dvanajstih apostolov (grško Διδαχὴ τῶν δώδεκα ἀποστόλων), je kratek anonimni zgodnji krščanski traktat zapisan je v Koine grščini in ga večina poznavalcev datira v prvo stoletje. [1] Prva vrstica te razprave je "Gospodov nauk narodom dvanajstih apostolov" (grško Διδαχὴ κυρίου διὰ τῶν δώδεκα ἀποστόλων τοῖς ἔθνεσιν).

Besedilo je razdeljeno na štiri dele. Prvi del se ukvarja s krščansko moralo, naslednji z liturgičnimi predpisi, tretji se ukvarja z disciplino in organizacijo Cerkve, zadnji, najkrajši del pa spregovori o eshatologiji. [2]

Dolgo časa je bilo besedilo izgubljeno, grški rokopis Didache je leta 1873 na novo odkril Philotheos Bryennios, metropolit iz Nikomedije, v Codexu Hierosolymitanusu . Latinsko različico prvih petih poglavij je leta 1900 odkril J. Schlecht. [3]

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Dve poti[uredi | uredi kodo]

Prvi del (poglavja 1–6) se začne: "Dve poti sta: pot življenja in pot smrti. Razloček med tema dvema potema pa je velik."[2]

V tem prvem delu so večinoma moralni predpisi, ki so podani na tipičen judovski način, z dvema potema (kar pogosto srečamo v Stari zavezi).

Obredna določila[uredi | uredi kodo]

V drugem delu najdemo liturgične predpise. Opisan je obred krsta, post in molitve pri evharistiji.

Disciplinski predpisi[uredi | uredi kodo]

V tem delu je predstavljena struktura cerkve. Razvidno je, da je v tem času bila prisotna dvojna hierarhija. Ena vezana na kraj (škofje in diakoni), druga pa potujoča (apostoli in preroki).

Kristusov prihod v slavi[uredi | uredi kodo]

Slednjič avtor spregovori o eshatologiji. Pričakuje se, da bo drugi prihod nastopil kmalu.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Cross, edited by F.L. (2005). The Oxford dictionary of the Christian Church (3rd rev. izd.). Oxford: Oxford University Press. str. 482. ISBN 978-0192802903. Pridobljeno dne 8 March 2016.CS1 vzdrževanje: dodano besedilo: authors list (link)
  2. 2,0 2,1 "DIDAHE". www2.arnes.si. Pridobljeno dne 2019-10-17.
  3. Wikisource-logo.svg John Chapman (1913). "Didache" . V Herbermann, Charles (ur.). Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]