Pojdi na vsebino

Davčna hiša, Memmingen

Steuerhaus auf dem Marktplatz
Fasade

Davčna hiša je srednjeveška upravna stavba v zgornješvabskem neodvisnem mestu Memmingen na Bavarskem.

Davčna hiša stoji v središču Marktplatza (hiša št. 16) in zavzema skoraj celotno severno stran. Levo je nekdanja ribarnica, desno mestna hiša in za njo nekdanji avguštinski samostan z notranjim dvoriščem današnje župnije sv. Janeza Krstnika.

Zgodovina

[uredi | uredi kodo]

Davčna hiša je bila zgrajena med letoma 1494/95 kot upravna stavba takratnega svobodnega cesarskega mesta Memmingen. V zgornjih nadstropjih je bil tajni svet in finančna uprava. Trgovine so bile v pritličju. Štirinadstropni kovniški stolp, ki je bil leta 1863 preurejen v stopnišče in delno porušen, je bil prizidan na Davčno hišo. Stavba je bila do konca cesarskega mesta uporabljena kot Davčna hiša. Od leta 1805 je v njej veliko različnih pisarn. Danes je v pritličju kavarna in zlatarna. V prvem in drugem nadstropju je mestni urad za socialno varstvo.

Gradnja

[uredi | uredi kodo]

Ob postavitvi je bila stavba enonadstropna in je imela 20 križnih obokov. V letih 1522/63 so bili podrti trije oboki na desni strani hiše, da je dobila bolj dostojanstven okvir mestna hiša. Leta 1708 so jo povišali za eno nadstropje. V času izgradnje je bila to profana, neometana opečna stavba. Današnja neobaročna poslikava je bila dokončana leta 1909 po zapuščini županove vdove Rose von Zoller in [1] je bil sredi stavbe dodan poslikan neobaročni Pogled na mesto. Povezuje preddverje mestne hiše z zahodno ribjo tržnico.

Slika mesta na fasadi Davčne hiše

Stavba na severni strani tržnice ima arkado z okroglimi oboki in je večinoma poslikana v oker barvi. Na sredini pročelja v nadstropju je Pogled na mesto s konca 19. stoletja, sicer pa prevladujejo baročni vzorci z školjkami in rocailles. Številna okna so poleti okrašena z rdečimi cvetočimi geranijami. Zadnji del je viden le z vrta nekdanjega avguštinskega samostana in nima oken. Sprednje stranice so okrašene z baročno ukrivljenimi dvokapnicami; Okna so samo poslikana. Vhod v Davčno hišo je nekdanji stolp kovnice.

V dve nadstropji se pride po stopnišču v stolpu nekdanje kovnice. Ozek hodnik se razprostira po celotni dolžini hiše. Pisarne so na desni v smeri tržnice. Prva vrata v prvem nadstropju so bogato okrašena z rezbarijami. Ostala vrata pisarn so večinoma novejša in brez dekoracije.

Sklici

[uredi | uredi kodo]
  1. Julius Miedel: Führer durch Memmingen und Umgebung. Band 1. 3., neubearbeitete Auflage. Verlags- und Druckereigenossenschaft Memmingen, Memmingen 1929, S. 81.

Zunanje povezave

[uredi | uredi kodo]