Dama s hermelinom

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Dama s hermelinom
Dama con l'ermellino
Lady with an Ermine - Leonardo da Vinci - Google Art Project.jpg
UmetnikLeonardo da Vinci
Leto1489–1490
Vrstaolje na les
PredmetCecilia Gallerani
Mere54 cm × 39 cm
KrajMuzej Czartoryski, Krakov, Poljska

Dama s hermelinom (italijansko Dama con l'ermellino, poljsko Dama z gronostajem) je portretna slika italijanskega umetnika Leonarda da Vincija iz okoli leta 1489–1490. Naslikana v olju na orehovi plošči, se hrani v muzeju Czartoryski in je eden od poljskih državnih zakladov.[1] Predmet portreta je Cecilia Gallerani, naslikana v času, ko je bila ljubica milanskega vojvode Ludovica Sforze in je bil Leonardo v vojvodovi službi. Je eden od le štirih portretov žensk, ki jih je naslikal Leonardo, drugi so Mona Lisa, Ginevra de' Benci in La Belle Ferronnière.

Zbirko Princes Czartoryski, vključno z Damo s hermelinom, je 29. decembra 2016 poljski vladi za 100 milijonov EUR prodala fundacija Princes Czartoryski, ki jo zastopa Adam Karol Czartoryski, zadnji neposredni potomec Izabele Czartoryske Flemming in Adama Georgea Czartoryskega, ki je sliko prinesel na Poljsko iz Italije leta 1798.[2] Trenutno je slika v muzeju Czartoryski v Krakovu.

Opis[uredi | uredi kodo]

Kompozicija[uredi | uredi kodo]

Dama s hermelinom je bila narejena z oljnimi barvami na majhni 54 × 39 cm veliki orehovi leseni plošči.[3] Oljna barva je bila takrat v Italiji razmeroma nova, saj je bila uvedena v 1470-ih letih, orehov les pa je bil les, ki ga je favoriziral Leonardo[4], vendar ga drugi langobardski umetniki takrat večinoma niso uporabljali. Les je tanek, debel približno 4–5 milimetrov, pripravljen s plastjo belega gesso in plastjo rjavkaste podbarve. Umetnostni zgodovinar Frank Zöllner pravi, da je les, uporabljen za Damo s hermelinom, morda iz istega drevesa kot les, uporabljen za njegov kasnejši portret La Belle Ferronnière. Na sliki je prikazana polvisoka ženska, obrnjena proti desni pod tričetrtinskim kotom, z obrazom, obrnjenim proti levi. [5]

Dama[uredi | uredi kodo]

Model je bila z gotovostjo identificirana kot Cecilia Gallerani, ljubica Leonardovega delodajalca Ludovica Sforze.[6] Njen pogled ni usmerjen ne naravnost ne proti gledalcu, temveč proti 'tretji osebi' onkraj okvira slike. Galleranijeva drži majhno belo podlasico, znano kot hermelin. Njena obleka je sorazmerno preprosta, kar razkriva, da ni plemkinja. Njena pričeska, znana kot coazone, gladko omejuje lase na glavo z dvema trakovoma, ki sta vezana na obe strani obraza in z dolgo pletenico zadaj. Njene lase drži tanka tančica iz gaze s tkano obrobo iz zlato navitih niti, črnega traku in ovoja nad pletenico.

Tako kot na mnogih Leonardovih slikah, sestava vključuje piramidno spiralo in model je ujet v gibanju, ko se zavije v levo, kar odraža Leonardovo vseživljenjsko zaskrbljenost z dinamiko gibanja. Tričetrtinski profilni portret je bil ena izmed njegovih številnih novosti. Il Morov vvorni pesnik, Bernardo Bellincioni, je prvi predlagal, da je bila Cecilia pripravljena, kot da bi poslušala nevidnega govorca.

To delo zlasti prikazuje Leonardovo strokovno znanje pri slikanju človeške oblike. Iztegnjena Cecilijina roka je bila naslikana zelo podrobno, z vsako konturo vsakega nohta, vsako gubico okoli zglobov in celo upogibanjem tetive v upognjenem prstu.

Hermelin[uredi | uredi kodo]

Lov na hermelina, ok. 1490 risba pero in črnilo, avtor Leonardo da Vinci

Žival, ki počiva v Ceciliinem naročju, je običajno znana kot hermelin. Komentatorji so ugotovili, da je prevelik, da bi bil dejansko hermelin, vendar je njegova velikost pojasnjena s tem, da je v glavnem simbolična. Umetnostni zgodovinar Luke Syson ugotavlja, da »tu ni naturalizma; Leonardo je ustvaril mitsko zver, sestavljeno iz več živali, ki jih je risal v tem času.«[7] Obstaja več interpretacij pomena hermelina in se pogosto uporabljajo v kombinacija med seboj. V zimskem plašču je bil hermelin tradicionalni simbol čistosti in zmernosti, saj so verjeli, da se bo bolj soočil s smrtjo kot pa s svojim belim krznom. Leonardo je na stara leta sestavil bestiarij, v katerem je zapisal: »Hermelin iz zmernosti nikoli ne je več kot enkrat na dan in bi raje pustil, da bi ga lovci ujeli, kot da bi se zatekel v umazan brlog, da ne bi omajal svoje čistosti.«[8] To idejo ponovi v drugi opombi: »Zmernost zajezi vse pregrehe. Hermelin raje umre kot pa se umaže s prstjo.« Leonardo je narisal tudi ok. 1490 risbo s peresom in črnilom, ki je v muzeju Fitzwilliam v Cambridgeu in prikazuje hermelina, predstavnika teh idealov, s predajo lovcu. Ugotovljeno je bilo tudi, da ima hermelin osebni pomen za Ludovica Sforzo, saj ga je uporabil kot osebni emblem, ko ga je Ferdinand I. imenoval za člana Reda hermelinov leta 1488. Hermelin je lahko tudi besedna igra na Cecilijinem priimku: starogrški izraz za hermelin ali druge vrste podlasici podobne živali je galê (γαλῆ) ali galéē (γαλέη).[9] Takšna namigovanja so bila še posebej priljubljena v renesančni kulturi; Leonardo je sam storil nekaj podobnega v svojem zgodnejšem delu Ginevra de' Benci, ko je Ginevro obdal z brinom ali ginepro v italijanščini. Kristina Moczulska predlaga, da hermelin v klasični literaturi pomeni nosečnost, včasih kot žival, ki je ščitila nosečnice. V času nastanka slike je bilo znano, da je Cecilia noseča z Ludovicovim nezakonskim sinom.

Ozadje[uredi | uredi kodo]

Naročilo[uredi | uredi kodo]

Model je bil z gotovostjo identificiran kot Cecilia Gallerani, ljubica Leonardovega delodajalca Ludovica Sforze.

Galleranijeva je bila članica velike družine, ki ni bila niti bogata niti plemenita. Njen oče je nekaj časa služboval na vojvodovem dvoru. V času portreta je bila stara približno 16 let in je slovela po svoji lepoti, učenosti in poeziji. Poročena je bila približno pri šestih letih z mladim plemičem iz hiše Visconti, vendar je leta 1487 zaradi nerazkritih razlogov tožila razveljavitev zakonske zveze in prošnji je bilo ugodeno. Postala je vojvodova ljubica in mu rodila sina, tudi po poroki z Beatrice d'Este 11 let prej. Beatrice je bila vojvodi obljubljena, ko je imela le 5 let, in se poročil z njo, ko je imela 16 let leta 1491. Po nekaj mesecih je odkrila, da se vojvoda še vedno vidi z Galleranijevo, in ga prisilila, da je končal zvezo, tako da jo je poročil z lokalni grofom po imenu Bergamino.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Od nekdaj je bilo znano, da je Leonardo naslikal portret ljubice Ludovica Sforze, Cecilije Gallerani, toda Dama s hermelinom je znanstvenikom ostala skoraj neznana do skoraj 20. stoletja.[10] Sliko je leta 1798 v Italiji prevzel princ Adam George Czartoryski, sin Izabele Czartoryske Flemming in princa Adama Kazimierza Czartoryskega, in jo leta 1800 vključil v družinsko zbirko Czartoryskih v Puławyju. Napis v zgornjem levem kotu slike, LA BELE FERONIERE. LEONARD DAWINCI., je restavrator verjetno dodal kmalu po prihodu na Poljsko in preden je bilo ozadje prebarvano. Czartoryski se je jasno zavedal, da gre za Leonarda, čeprav o sliki še nikoli ni bilo govora v tisku; ne obstaja zapis o nobenem prejšnjem lastniku. La Belle Ferronière je Leonardov portret v Louvru, čigar model je zelo podoben, Czartoryskis je menil, da je ta model isti.

V 19. stoletju je slika veliko potovala. Med novembrsko vstajo leta 1830 jo je 84-letna princesa Czartoryska rešila pred napadalno rusko vojsko, jo skrila in poslala 100 milj južno do palače Czartoryski v Sieniawi. Kmalu zatem je bila premeščena v izgnanstvo Czartoryski v Pariz, Hôtel Lambert. Družina se je leta 1869 vrnila na Poljsko in se naselila v Krakovu. Po burnih posledicah nemške okupacije Pariza leta 1871 in komune je družina sliko prinesla v Krakov leta 1876, muzej pa so odprli leta 1878. Med prvo svetovno vojno so sliko preselili v Gemäldegalerie Alte Meister v Dresdnu v hrambo [11], leta 1920 se je vrnila v Krakov.

Leta 1939 so jo v pričakovanju nemške okupacije Poljske ponovno preselili v Sieniawo, vendar so jo nacisti odkrili in zasegli ter poslali v berlinski muzej Kaiser Friedrich. Leta 1940 je poljski generalni guverner Hans Frank tam videl sliko in zahteval, da jo vrnejo v Krakov, kjer je visela v njegovi pisarni na Wawelskem gradu. Leta 1941 je bila prenesena v skladišče drugih uplenjenih umetnosti na Breslauu. Leta 1943 so jo pripeljali nazaj v Krakov in razstavili na gradu. Ob koncu druge svetovne vojne so jo zavezniške čete odkrile v Frankovem podeželskem domu v Schlierseeju na Bavarskem in jo vrnili leta 1946 na Poljsko. Ponovno je bila postavljena na razstavo v muzeju Czartoryski v Krakovu, kjer je ostala do zaprtja muzeja zaradi prenove leta 2010. Od maja 2017-2019 je bila razstavljena v Narodnem muzeju v Krakovu. Vrnila se je v muzej Czartoryski, da bi ga ponovno odprli 19. decembra 2019.[12]

Zaščita[uredi | uredi kodo]

Dama s hermelinom je bila podvržena dvema podrobnima laboratorijskima preiskavama. Prva je bila v varšavskih laboratorijih, ugotovitve pa je objavil K. Kwiatkowski leta 1955. Preiskavo in restavriranje je ponovno opravil leta 1992 v laboratorijih Washingtonske nacionalne galerije pod nadzorom Davida Bulla.

Slika je v olju na tanki plošči iz orehovega lesa, debela približno 4–5 milimetrov, pripravljena s plastjo belega gesso in plastjo rjavkaste barve. Plošča je v dobrem stanju, razen preloma na zgornji levi strani. Njena velikost ni bila nikoli spremenjena, na kar kaže ozka nepobarvana obroba na vseh štirih straneh.

Ozadje je bilo tanko prebarvano z nemodulirano črno, verjetno med letoma 1830 in 1870, ko je bil poškodovan vogal obnovljen. Predlagano je bilo, da je Eugène Delacroix naslikal ozadje. Njena prejšnja barva je bila modrikasto siva. Podpis LEONARD D'AWINCI (ki je poljska fonetična transkripcija imena 'da Vinci') v zgornjem levem kotu ni izviren.[13]

Rentgenska in mikroskopska analiza kažeta na oglje narisan obris pripravljalne risbe na pripravljeni spodnji površini, tehnike, ki se jo je Leonardo naučil v studiu pri Verrocchiu.[14]

Poleg črne podlage in nekaj odrgnin, ki jih povzroči čiščenje, naslikana površina razkriva, da je slika skoraj v celoti umetnikova roka. Prišlo je do rahlega retuširanja njenih potez v rdeči barvi, rob tančice pa v oker. Nekateri raziskovalci verjamejo, da je bilo kasneje tudi nekaj retuširanja rok.

Na površini barve so našli Leonardove prstne odtise, kar pomeni, da je s prsti mešal svoje občutljive poteze s čopičem.[15]

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. "Da Vinci's Lady with an Ermine among Poland's "Treasures" - Event - Culture.pl". Pridobljeno dne 18 November 2017.
 2. "Poland Buys Czartoryski Family Art Collection". New York Yimes (angleščina). 2016. Pridobljeno dne 2019-12-22.
 3. Zöllner 2015, str. 45.
 4. Isaacson 2017, str. 237.
 5. Pedretti 2006, str. 64.
 6. Kemp 2019, str. 49.
 7. Syson 2011, str. 113.
 8. James Beck, "The Dream of Leonardo da Vinci", Artibus et Historiae 14 No. 27 (1993:185–198) p. 188; Beck adds, "the artist left a pictorial record to accompany his written testimony—the famous Portrait of a Lady with an ermine (Czartoryski Collection, Cracow)
 9. Clark & Kemp 1989, str. 96.
 10. Zöllner 2003, str. 158.
 11. "Leonardo da Vinci "Lady with an Ermine"". Wawel Royal Castle. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 7 July 2017.
 12. "Kraków reopens Czartoryski Museum". Thefirstnews.com (angleščina). Pridobljeno dne 17 January 2020.
 13. "The first lady of the Renaissance visits Spain". El País. Pridobljeno dne 11 Feb 2012.
 14. David Bull, Two Portraits by Leonardo: "Ginevra de' Benci" and the "Lady with an Ermine" Artibus et Historiae 13 No. 25 (1992:67–83), pp 76ff.
 15. Bull 1993:81.

Viri[uredi | uredi kodo]

 • Zöllner, Frank (2015). Leonardo (2nd ed.). Cologne, Germany: Taschen. ISBN 978-3836502153.
 • Isaacson, Walter (2017). Leonardo da Vinci (1st ed.). New York City, New York: Simon & Schuster. ISBN 978-1501139154.
 • Pedretti, Carlo (1982). Leonardo, a study in chronology and style (1st ed.). Cambridge, Massachusetts: Johnson Reprint Corp. ISBN 978-0384452817.
 • Kemp, Martin (2019). Leonardo da Vinci: The 100 Milestones. New York City, New York: Sterling. ISBN 978-1454930426.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]