Da Vu

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Da Vu
太戊
Kralj dinastije Šang
Rojstvo17. stoletje pr. n. št.
Smrt1562 pr. n. št.
Celotno ime
Posmrtno ime
Taj Vu

Da Vu ali Taj Vu (kitajsko 太戊), z osebnim imenom Dzi Mi (子密), je bil kitajski kralj iz dinastije Šang. V Zapisih velikega zgodovinarja ga Sima Čjan navaja kot devetega kralja Šanga, ki je nasledil svojega brata Lu Džija (太庚). Za svoja visoka častnika je imenoval Jišeja (伊陟) in Čenhuja (臣扈).

V 7. letu njegovega vladanja so v njegovi palači našli murvo in proso, ki sta rasla skupaj. V sedmih dneh sta zrasla v zelo visoka drevesa. Mladi kralj je bil precej prestrašen in se je za pojasnilo obrnil k Jišeju, ki mu je pojasnil, da je pojav posledica njegovega slabega vladanja. Kralj je začel marljivo delati, obe drevesi pa sta se kmalu potem, ko je postal dober vladar, posušili.[1]

V 11. letu vladanja je ukazal Vu Šjanu, naj moli v Šančuanu. V 26. letu vladavine je kraljica Zahodnega Ronga poslala v Šang odposlanca, kralj pa je pozneje k njej poslal Vangmenga. V 31. letu vladanja je imenoval Džongyana, vazala Feja, na položaj guvernerja Čedženga. V 35. letu vladanja je napisal pesem z naslovom Janče (Tigrov voz ali Častiti voz). V 46. letu vladanja je bila obilna letina. V 58. letu vladanja je zgradil mesto Pugu. V 61. letu vladavine je devet vzhodnih barbarskih plemen Ji v Šang poslalo svoje odposlance.

Vladal je 75 let in po smrti dobil ime Taj Vu. Nasledil ga je sin Džong Ding.[2][3][4]

Zapisi na orakeljskih kosteh, izkopanih v Jinšuju, pišejo, da je bil sedmi kralj dinastije Šang, ki je nasledil svojega strica Šjao Džjaja, in bil posmrtno imenovan Da Vu. Nasledil ga je brat Lu Dži.[3][4]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »King Tai Wu Inspired by Supernatural Power«. Fun Facts of Chinese Culture and History | ChinaFetching (v angleščini). Pridobljeno 29. novembra 2018.
  2. Bai, Shouyi (2002). An Outline History of China. Beijing: Foreign Language Press. ISBN 7-119-02347-0.
  3. 3,0 3,1 »The Shang Dynasty Rulers«. China Knowledge. Pridobljeno 7. avgusta 2007.
  4. 4,0 4,1 »Shang Kingship And Shang Kinship« (PDF). Indiana University. Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 9. aprila 2008. Pridobljeno 7. avgusta 2007.
Da Vu
Vladarski nazivi
Predhodnik: 
Šjao Džja
Kralj Kitajske]] Naslednik: 
Džong Ding