Creedence Clearwater Revival

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Creedence Clearwater Revival
Portret
Osnovni podatki
IzvorEl Cerrito, Kalifornija, ZDA
Slogiroots rock, country rock, blues rock, swamp rock, southern rock, rock and roll
Leta delovanja1967–1972
ZaložbaFantasy Records
Nekdanji članiJohn Fogerty
Stu Cook
Doug Clifford
Tom Fogerty

Creedence Clearwater Revival (včasih okrajšano kot Creedence ali CCR) je bila ameriška rock skupina s konca 1960. in začetka 1970. let. Sestavljali so jo frontman John Fogerty, njegov brat Tom Fogerty na ritem kitari, basist Stu Cook in bobnar Doug Clifford. Skupina je igrala roots rock in swamp rock, čeprav so izvirali iz območja San Francisca, so privzeli južnjaški stil ter peli o temah, kot so Misisipi, močvirja ipd. Za razliko od številnih drugih popularnih rock skupin tistega obdobja v njihovi glasbi skoraj ni bilo elementov psihedelike, temveč so se zavestno usmerili h koreninam rocka, na kar namiguje beseda »revival« v imenu.

Skupina je konec 1960. let dosegla izjemno priljubljenost v ZDA, leta 1969 so bili tako prodajno uspešnejši od The Beatles.[1] V tem času so intenzivno nastopali v živo, med drugim na Woodstocku, in izdajali hit za hitom, a so se že po nekaj letih pokazala razhajanja med člani, predvsem zaradi dominance frontmana Johna Fogertyja, ki je prispeval veliko večino besedil in imel glavno besedo pri vseh odločitvah. Leta 1971 je odšel Tom Fogerty, CCR so po tistem izdali še en album, nato pa prenehali z delovanjem.[2] Desetletja po tistem je zaznamovala tudi frontmanova dolgotrajna sodna bitka z založbo Fantasy Records za avtorske pravice in honorarje.[1]

Njihovi številni uspešni singli, kot so »Proud Mary«, »Down on the Corner«, »Suzie Q« in »Bad Moon Rising«, so še danes redno na radijskem sporedu postaj v ZDA in tujini ter uporabljeni kot glasbena podlaga za filme in druga dela.[3] Skupina je kljub kratkemu obdobju delovanja posnela 20 skladb, ki so se uvrstile med 20 najbolj prodajanih singlov v ZDA.[1] Samo v domovini so Creedence Clearwater Revival prodali 26 milijonov izvodov albumov.[4]

Zasedba in diskografija[uredi | uredi kodo]

Čas Zasedba Izdaje
1967 – februar 1971
1971–1972
  • John Fogerty – glavni vokal, kitara, klaviature, orglice
  • Stu Cook – bas kitara, glavni in spremljevalni vokal, klaviature, kitara
  • Doug Clifford – bobni, tolkala, glavni in spremljevalni vokal

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 1,2 DeCurtis, Anthony (1.11.2005). "John Fogerty Is Closer to Peace With a Label". New York Times. Pridobljeno dne 27.7.2013.
  2. Unterberger, Richie. "Creedence Clearwater Revival". Allmusic. Pridobljeno dne 27.7.2013.
  3. Phoenix, William (31.5.2011). "Creedence Clearwater Revival: Five-Star Flashback". The Examiner. Pridobljeno dne 27.7.2013.
  4. "Gold & Platinum – March 01, 2010". RIAA. Pridobljeno dne 27.7.2003.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]