Cockta

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Slika:Cockta.jpg
Steklenica Cockte

Cockta je gazirana brezalkoholna osvežilna pijača in blagovna znamka ljubljanskega podjetja Kolinska.

Ime izhaja iz angleške besede cocktail in si ga je leta 1953 izmislil »oče« te pijače, Emerik Zelinka. Ime je izbral zato, ker ponazarja mešanico naravnih sestavin, ki jih je uporabil pri izdelavi te pijače. Osnovne sestavine cockte so voda, karameliziran sladkor, plodovi šipka, vitamin C in različna zelišča.

Cockto so javnosti prvič predstavili 8. marca 1953 v Planici, njen namen pa je bil vpeljati zahodni življenjski slog, katerega simbol je bila takrat Coca Cola. Za razliko od nje Cockta ne vsebuje ortofosforne kisline, kljub temu pa ohranja izgled in strukturo te pijače. Pijača se je v tedanji Jugoslaviji hitro razširila in so jo že v prvem letu napolnili več kot milijon litrov.

Prvih štirinajst let je Cockta dosegala 25 odstotno letno rast prodaje. Leta 1967 so v Slovinu, ki je proizvajal pijačo, letno proizvedli kar 80 milijonov stekleničk Cockte. Pijača je kot eden prvih jugoslovanskih proizvodov postala izvozni artikel in so jo dve leti prodajali tudi na Nizozemskem. Konec 1960. se je z odpiranjem jugoslovanskega trga in prihodom tujih blagovnih znamk prodaja Cockte zmanjšala. To je prisililo proizvajalca, da je leta 1975 začel Cockto polniti tudi v litrske steklenice in začel izdelek močneje oglaševati. Oglaševalska kampanja in zanimiv slogan »Cockta - pijača naše in vaše mladosti« je povzročila nov porast prodaje, tako da je konec sedemdesetih let 20. stoletja le-ta dosegla rekord, 37 milijonov litrov prodane pijače letno.

Med letoma 1983 in 1994 je prodaja Cockte močno upadla, k čemur so pripomogli zunanji vplivi in razpad Jugoslavije ter s tem krčenje trga. Gospodarska kriza razpadle Jugoslavije je vodila tudi v propad podjetja Slovin. Proizvodnjo Cockte je leta 1996 nadaljevalo podjetje Slovenijavino, ki je spet začelo močno oglaševalsko kampanjo z nostalgičnimi toni. Prodaja Cockte je začela spet naraščati.

Leta 2000 je blagovno znamo Cockta odkupilo ljubljansko podjetje Kolinska, ki je prenovila celostno podobo Cockte in spet začelo močno oglaševalsko kampanjo, ki je prav tako temljila na nostalgičnih tonih. Nov slogan je postal »Prve ne pozabiš nikoli«. Leta 2001 je prodaja spet začela rahlo naraščati, Cockta pa se je znova uveljavila na slovenskem trgu in začela spet prodirati tudi na trge nekdanje Jugoslavije. V oglaševalsko kampanjo so v Kolinski pritegnili tudi nekatere znane slovenske športnike kot sta bila takrat izjemno priljubljena Srečko Katanec in Zlatko Zahovič.

Leta 2004 so začeli Cockto polniti tudi v 0,33 litrske plastenke, leta 2005 pa so začeli proizvajati tudi umetno slajeno Cockto Light, kasneje pa so v prodajo lansirali še Cockto z okusom rdeče pomaranče.

Viri in zunanje povezave