Cerne Abbas

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Cerne Abbas
vas
Središče vasi
Središče vasi
Cerne Abbas se nahaja v Združeno kraljestvo
Cerne Abbas
Cerne Abbas
Geografski položaj v Združenem kraljestvu
Koordinati: 50°48′57″N 2°48′10″W / 50.81583°N 2.80278°W / 50.81583; -2.80278
državaZdruženo kraljestvo
ustavodajna deželaAnglija
regijaJugozahodna Anglija
ceremonialna grofijaDorset
okrožjeWest Dorset
Prebivalstvo
 (2015)
 • Skupno820 [1]
Časovni pasUTC+0 (WET)
Poštna številka
DT2
Omrežna skupina01300

Cerne Abbas je naselje in civilna župnija v grofiji Dorset v Južni Angliji [2] v upravnem okrožju Zahodni Dorset (West Dorset) v dolini Cerne na gričevju Dorset (Dorset Downs). Je vzhodno od ceste, 10 km severno od Dorchestra. Po podatkih iz leta 2013 je v župniji 820 prebivalcev. Ob popisu leta 2011 je bilo skupaj z majhno sosednjo župnijo Up Cerne 784 prebivalcev. [3]

Kraj je pomemben zaradi Nespodobnega velikana, podobe velikega golega moškega iz krede na hribu.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Opatija Farm House

Vas Cerne Abbas je nastala okoli velikega benediktinskega samostana, ki je bil ustanovljen leta 987. [4] V zemljiški knjigi (Domesday Book) iz leta 1087 je zapisano, da je obdelovalne zemlje za dvajset plugov, v vasi je 26 tlačanov in 32 kočarjev. Več kot 500 let je opatija obvladovala območje. Leta 1539 je bila predana Henriku VIII. ob razpustitvi samostanov in bila precej uničena; ohranjena sta del opatove verande in opatijsko gostišče. Cerkev svete Marije je opatija zgradila za župnijo v poznem 13. stoletju in je v središču župnije ter je ohranila številne prvotne značilnosti.

V stoletjih po razpadu je vas uspevala kot majhen trg. Gospodarstvo je delno temeljilo na varjenju piva in podzemni vodi, znani po kakovosti, ki so jo prodajali celo v London in izvažali v Ameriko.[5] Nekoč je imel Cerne Abbas 14 gostiln za obiskovalce in približno 1500 prebivalcev. Razpoložljiva vodna energija je bila podlaga za mletje, strojenje, tkanje svile, izdelavo rokavic in klobukov ter številne druge manjše delavnice.

Železnica je v 19. stoletju Cerne obšla in vas je zatonila. Do leta 1906 se je prebivalstvo prepolovilo, veliko hiš je bilo v slabem stanju. Leta 1919 je bila vas prodana nepremičninski družbi Pitt-Rivers. [7] Zdaj imajo lokalno šolo, pošto, tri preostale zgodovinske hiše, čajnico in številne druge trgovine.

Pevsner pravi, da je bil samostan Farm House, obnovljen po požaru v 1750-ih, nekdaj glavna vstopna točka v opatijo.

Znamenitosti[uredi | uredi kodo]

Vrata
Župnijska cerkev svete Marije

Cerne Abbas privablja številne turiste zaradi ulice, obkrožene s kamnitimi hišami, in opatije. Cerkev svete Marije je iz 13. stoletja, vendar je bila v glavnem obnovljena v 15. in začetku 16. stoletja ter delno rekonstruirana v 17. stoletju. Zanimive značilnosti so prižnica iz 17. stoletja in veliko vzhodno okno, ki je verjetno iz samostana. [6]

Velikan[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Velikan iz Cerne Abbasa.

Najbolj znan je Nespodobni velikan, 55 metrov visoka gola podoba moškega, vklesana v kredno pobočje. Velikan, ki je v lasti National Trusta, naj bi bil za mnoge simbol plodnosti iz železne dobe, a je malo verjetno, da bi menihi iz opatije prenašali tako postavo, pa tudi zapisov pred 17. stoletjem ni. Mnogi znanstveniki zdaj mislijo, da je nastal v sredini 17. stoletja, čeprav je dokazana železnodobna naselbina v bližini.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Parish Population Data«. Dorset County Council. 20. januar 2015. Pridobljeno 27. februarja 2015.
  2. british national grid reference system: ST665012 OS grid reference
  3. »Area: Cerne Abbas (Parish). Key Figures for 2011 Census: Key Statistics«. Neighbourhood Statistics. Office for National Statistics. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2. aprila 2015. Pridobljeno 17. januarja 2014.
  4. Cerne Historical Society [1]
  5. A village history
  6. Betjeman, John, ed. (1968) Collins Pocket Guide to English Parish Churches; the South. London: Collins; p. 173

Literatura[uredi | uredi kodo]

  • Cerne Abbas features in Thomas Hardy's Wessex as "Abbots Cernel".
  • School of the Night, a mystery by Judith Cook set in Elizabethan England, contains scenes set in Cerne Abbas, and mentions the Cerne Abbas Giant.
  • Unconquered, a historical novel by Neil Swanson set in pre-Revolutionary England and America, describes Abigail Hale's upbringing in Cerne Abbas.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]