Castello Svevo, Bari

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Castello Svevo
Švabski grad
Bari, Apulija, Italija
Bari BW 2016-10-19 12-32-30.jpg
Zahodno obzidje gradu
Koordinati41°7′42.81″N 16°51′59″E / 41.1285583°N 16.86639°E / 41.1285583; 16.86639
Informacije o nahajališču
Odprto za
javnost
Da
Zgodovina nahajališča
Zgrajeno1132
ZgradilNormanski kralj Rogerij II. Sicilski, potem sveti rimski cesar Friderik II. Hohenstaufen

Castello Svevo ali švabski grad (italijansko Castello normanno-svevo), znan tudi kot grad Houhenstaufen, je grad v apulijskem mestu Bari v Italiji. Okoli leta 1132 ga je zgradil normanski kralj Rogerij II. Sicilski, trenutno pa se uporablja za razstave.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Tloris gradu

Večkratna omemba v grško-rimskem obdobju je strokovnjake pripeljala do sklepa, da je trdnjava v Bariju morala stati že v antiki. Po drugi strani pa je v Satiri (I, 5, 96-97) Horacija in v Analih (XVI, 2, 7-9) Tacita omenjen obstoj utrdbe v starodavnem "Bariju", lokacija od katerih ustreza del sedanjega gradu, bi lahko sovpadal ali bolj verjetno z "Kastròn bizantino" (dvorišče katapanske bazilike S. Nikolaja).

Verjetno ga je leta 1132 zgradil normanski kralj Rogerij II., leta 1156 ga je uničil kralj Viljem I. Sicilski, leta 1233 pa ga je obnovil in okrepil cesar Svetega rimskega cesarstva Friderik II. Med anžujsko dominacijo je doživel številne preobrazbe in po pridobitvi s strani vojvode Ferdinanda Aragonskega je bil podarjen družini Sforza in prešel na Bono Sforza, kraljico Poljske. Po Bonini smrti je bil vrnjen neapeljskemu kralju in preurejen v zapor in vojašnico.

Grad je z vseh strani obdan z jarkom, razen na severnem delu, ki ga obroblja morje in je dostopen z mostu in z vrati na južni strani. Sestavljen je predvsem iz aragonskega obzidja in glavnega stolpa Staufovcev, trenutno pa se uporablja za razstave.

Frančišek Asiški in cesar[uredi | uredi kodo]

Po izročilu je leta 1221 cesar Friderik II. v tem gradu srečal sv. Frančiška Asiškega. Po izročilu je cesar dal v Frančiškovo sobo poslati kurtizano, in je skozi kukalo opazoval, kaj se bo zgodilo. Ko je Frančišek žensko poslal stran, je bil Friderik navdušen nad njegovimi načeli; preostanek noči sta preživela v pogovoru. Ta zgodba ni nedvomno potrjena, vendar velja za verodostojno.[1]

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Georgina Masson. Frederick II of Hohenstaufen: a life. pp. 88-89.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  • [1] Direzione regionale Musei Puglia, Ministerio per i beni e le attività culturali e per il turismo
  • [2] Stefania Mola, Il castello di Bari,StuporMundi.it [3]
  • [4] Illuminazione del Castello Svevo, Ing. Antonio Vernole [5]