Burt Rutan

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Burt Rutan
Portret
RojstvoElbert Leander Rutan
17. junij 1943({{padleft:1943|4|0}}-{{padleft:6|2|0}}-{{padleft:17|2|0}})[1] (80 let)
Estacada[d]
Državljanstvo ZDA
Poklicvesoljski inženir, izumitelj, pilot, podjetnik, inženir
Spletna stran
burtrutan.com

Elbert Leander »Burt« Rutan, ameriški izumitelj in letalski konstruktor, * 17. junij 1943, Estacada, Oregon, Združene države Amerike.

Znan je po dizajniranju lahkih, močnih, visokosposobnih in v veliko primerih tudi nekonvencionalnih letal. Med njimi je Rutan Voyager, prvo letalo, ki je poletelo okrog sveta brez postanka in brez prečrpavanja goriva. Poleg tega se ukvarja tudi z vesoljskimi plovili, kot je SpaceShipOne, ki je dobil nagrado Ansari X-Prize za prvo zasebno plovilo v vesolju. V prihodnosti bo po načrtih podobno plovilo vozilo vesoljske turiste v podorbitalne vesoljske polete - Virgin Galactic. Pet njegovih letal je razstavljeno v muzeju National Air and Space Museum v Washingtonu: SpaceShipOne, Virgin Atlantic GlobalFlyer, Voyager, Quickie in VariEze.[2]

Že pri osmih letih je oblikoval letalske modele. Leta 1959 je prvič sam poletel v letalu Aeronca Champ. Leta 1965 je diplomiral na California Polytechnic State University kot aeornavtični inženir.

Med letoma 1965 in 1972 je delal pri USAF kot inženir v letalski bazi Edwards. Sodeloval je pri devetih različnih projektih, med njimi VSTOL LTV XC-142 in testiranju karakteristik lovca McDonnell Douglas F-4 Phantom.[3] To službo je zapustil in postal direktor pri podjetju Bede Aircraft v Kansasu. Na tem položaju je bil do leta 1974.

Leta 1974 se je vrnil v Kalifornijo in ustanvil Rutan Aircraft Factory. Razvil je več prototipov letal za amaterske graditelje.

Variviggen
Vari Eze

Njegov prvi dizajn je bil lahki VariViggen, dvosedežno letalo s kanardi in motorji, nameščenimi v konfuguracijji potisnik. Kanarde je uporabil tudi na drigih letalih, kot so VariEze in Long-EZ.[4]

Aprila 1982 je ustanovil novo podjetje Scaled Composites v mestu Mojave, Kalifornija.[5] Scaled Composites je eno izmed vodilnih ustanov na svetu na področju dizajniranja letalsko/vesoljskih nevladnih projetkih. Leta 2005 je dobil nagrado NAS Award in Aeronautical Engineering

Burt je razvil tudi nekonvencionalno dvomotorno asimetrično letalo Rutan Boomerang

SpaceShipOne
Asimetrični Rutan Boomerang Model 202

Leta 2010 je v intervjuju izjavil, da je ga zanima razvoj novih vesoljskih plovil za podorbitalne lete, kot so SpaceShipOne in SpaceShipTwo. Pravi, da je čas za nove dosežke na tem področju, z bolj ekonomičnimi in varnimi leti.

Rutanova letala[uredi | uredi kodo]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Craine A. G. Encyclopædia Britannica
  2. »arhivska kopija«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2. aprila 2011. Pridobljeno 3. marca 2014.
  3. »Burt Rutan to Receive Heinlein Award for Lifetime Achievement in Aerospace«. National Space Society. 15. april 2008. Pridobljeno 8. julija 2009.[mrtva povezava]
  4. M.S.Rajamurthy. »Rutan – The Canard Guru« (PDF). National Aerospace Laboratories, India. Pridobljeno 8. julija 2009.
  5. »Printable map to Scaled Composites«. Scaled Composites, LLC. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 15. oktobra 2009. Pridobljeno 8. julija 2009.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]