Burmanska cesta

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Burmanska cesta in Ledoška cesta 1944
"24 serpentin" (25.821725°N, 105.202600°E), često z napačnimi elementi, je pravzaprav v Qinglong in Guizhou. V drugi Kitajsko-japonski vojni, so dobave prvič prišle v Kunming po Burmnaski cesti, nato pa po "24 serpentinah" prispele v Chongqing, začasno glavno mesto in dosegle čete na fronti.
Burmanski in kitajski delavci so z rokami zgradili Burmansko cesto

Burmanska cesta (kitajsko:: 滇缅公路) je bila cesta, ki je povezovala Burmo s Kitajsko, pri čemer so bili glavni terminali v Kunmingu, Yunnanu in Lashiu. Zgrajena je bila, ko je bila Burma britanska kolonija, za posredovanje dobav na Kitajsko med drugo kitajsko-japonsko vojno. Dolga je 1.154 km in poteka pretežno po goratem področju. Uporaba ceste je bila obnovljena, ko so zavezniki leta 1945 dokončali Ledoško cesto. Nekateri deli stare ceste so vidni še danes.[1]

Zgrajena je bila med med letoma 1937 in 1938) z delom 200.000 Kitajcev.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Cesta je bila dolga 1.154 km in potekala skozi grobo gorsko državo.[2] Odseki iz Kunminga do burmanske meje so bili zgrajeni z 200.000 burmanskimi in kitajskimi delavci med drugo kitajsko-japonsko vojno leta 1937 in zaključeni 1938.[3][4] Cesta je imela pomembno vlogo tudi v drugi svetovni vojni, ko so Britanci uporabljali cesto za prevoz materiala na Kitajsko, preden je bila Japonska v vojni z Britanci. Blago, ki je pristalo na Rangunu (zdaj Jangon), so po železnici preselil v Lashio, kjer se je cesta začela v Burmi. Leta 1940 je britanska vlada dala na japonski diplomatski pritisk Burmansko cesto zapreti za obdobje treh mesecev. Potem ko so leta 1942 Japonci preplavili Burmo, so bili zavezniki prisiljeni dobavo Čang Kaj-šku in nacionalistični kitajski urediti po zraku. Leteli so iz letališč v Assamu, Indija in se dvignili preko vzhodnega konca Himalaje. Ob vztrajanju Združenih državah Amerike in še na veliko na razočaranje Winstona Churchilla, medvojni vodja Britanije, so imele britanske sile, kot svoj glavni cilj v vojni proti Japonski, nalogo ponovno oživitvi Burmo in ponovno odpreti komunikacijo s Kitajsko. Pod britanskim poveljstvom indijskih, britanskih, kitajskih in ameriških sil, so slednji pod vodstvom Joe Stilwella premagali japonski poskus zavzetja Assama in ponovno zasesti severno Burmo. Na tem območju so zgradili novo cesto, Ledoško cesto, ki je potekala iz Ledo v Assamu, skozi Myitkyino in se povezala s staro Burmansko cesto v Wandingzhenu v Yunnanu, Kitajska. Prvi tovornjaki so dosegli kitajsko mejo po tej poti 28. januarja 1945. (Winston Churchill, Druga svetovna vojna, v. VI, fant. 11).

Filmi o Burmanski cesti[uredi | uredi kodo]

  • Burma Convoy (1941)
  • A Yank on the Burma Road(1942)
  • Bombs over Burma (1942)

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. ^ "Burma Road". Wikivoyage. 
  2. ^ Burma Road - Britannica Online Encyclopedia
  3. ^ Gordon Seagrave, Burma Surgeon, W. W. Norton & Company, New York, 1943
  4. ^ Chih-Ping Chen

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]