Pojdi na vsebino

Brøndby IF

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Brøndbyernes Idrætsforening, Brøndby IF ali preprosto Brøndby je danski nogometni klub iz Brøndbyja, predmestja Københavna. Ustanovljen je bil 3. decembra 1964 in trenutno igra v 1. danski nogometni ligi.

Z domačih tekmovanj drži 10 naslovov prvaka in 10 naslovov podprvaka 1. danske nogometne lige, 6 naslovov prvaka in 3 naslove podprvaka danskega pokala, 2 naslova prvaka danskega ligaškega pokala in 4 naslove prvaka danskega superpokala. V evropskih tekmovanjih pa se je šestkrat uvrstil v Ligo prvakov, kjer je najboljši rezultat dosegel v sezoni 1986/87, ko se je prebil do četrtfinala, tam pa je bil boljši portugalski Porto (0-1, 1-1). Dvanajstkrat pa se je uvrstil v Evropsko ligo, kjer je najboljši rezultat dosegel leta 1991, ko se je prebil do polfinala, tam pa je bila boljša italijanska Roma (0-0, 1-2).

Domači stadion Brøndbyja je Brøndby Stadium, ki sprejme 28.000 gledalcev. Barvi dresov sta modra in rumena. Vzdevek nogometašev je Drengene Fra Vestegnen ("Fantje z zahodnega predmestja")