Brezpogojni osnovni dohodek

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Švica, 2013.

Brezpogojni osnovni dohodek ALI Univerzalni temeljni dohodek - ( BOD/BGE (D) ) je primer socialnopolitičnega finančno transferskega koncepta, v skladu s katerim ima vsak državljan pravico; neglede na gospodarsko stanje pravica državljana je uzakonjena in za vse enaka plačuje jih vlada državno podporo dobi vsakdo brez potrebe, da odda karkoli v zameno ( plačilo/delo - transakcijska storitev).

O tem se najbolj pogosto razpravlja v modelih finančnih nakazil kot finančno uspešnost , ki bi zagotovila preživetje brez kakršnega koli dodatnega dohodka ali pogojne socialne pomoči.

Ideja, da se vsakega člana BOD poveže, na celotni prihodek te združbe in to brez preverjanja premoženjskega stanja , je globalni pojav, [ 1 ], v katerem se ime ideje od države do države in v različnih obdobjih razlikuje. Zato so pedlogi, na primer; v ZDA so razpravljali predvsem pod imenom Garancija na osnovni dohodek (BIG – Basic Income Guarantee), [ 2 ] Pilotni projekt v Namibiji so o njem govorili pod Temeljni dohodkovni sklad ( BIG – basic Income Grant) , v Sovjetski zvezi je bil гарантированный минимум ( zajamčeno minimalno sredstvo ) in leta 1920 je bilo govora v Avstraliji , Veliki Britaniji , Kanadi in na Novi Zelandiji okoli socialnega kredita – Social credit. Druga imena v nemško govorečem prostoru , so na primer : socialne dividende (Sozialdividende), zajamčeni dohodek (Existenzgeld) čeprav, primeri ki pa so pod imenom Državljanski denar, vključujejo več pogojev .

Med obravnavanimi modeli v Nemčiji je na primer BGE, ki vključujejo prihodke solidarnosti državljanov ( Solidarische Bürgergeld - Althaus model), Ulmerjev model ali model Proizvedi prihodnost (Unternim die Zukunft) za katerega je dal pobudo Götz Werner. . Podoben pristop se vrača v Milton Friedmanovi negativni dohodnini. [3 ] V Švici je iniciativa osnovnega kapita (Initiative Grundeinkomen) razvila model izvajanja BGE. Ne smemo zamenjevati z BGE, ki je model "liberalni državljanski denar" , katerih izplačila so omejena s pogoji.