Breskov zavijač

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Breskov zavijač

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Razred: Insecta (žuželke)
Red: Lepidoptera (metulji)
Družina: Tortricidae (listni zavijači)
Rod: Cydia
Vrsta: C. molesta
Znanstveno ime
Cydia molesta
(Linnaeus, 1758)
Sinonimi
  • Grapholita molesta Busck.
  • Laspeyresia molesta

Breskov zavijač (znanstveno ime Cydia molesta) je metulj iz družine listnih zavijačev, ki velja za škodljivca breskovih nasadov.

Opis[uredi | uredi kodo]

Breskov zavijač je sivorjavi metuljček, ki ima lahko do štiri rodove letno. Preko kril meri odrasel metuljček okoli 16 mm. Prvi rod se pojavi konec aprila in v začetku maja. Samička breskovega zavijača odloži okoli 50 ovalnih, okoli 1 mm velikih jajčec posamično na vršičke in liste poganjkov. Iz jajčec se izleže gosenica, ki se zavrta v vršičke poganjkov, ki se osmolijo in nato začnejo sušiti. Gosenice zadnjih rodov povzročajo največ škode, saj se zavrtajo v plodove, kjer se hranijo. V posamezen plod se lahko zavrta več gosenic. Poleg breskev lahko ta vrsta zavijačev zajeda tudi plodove jablane, hruške, marelice, slive in kutine[1]. Gosenica preide preko petih stadijev, v zadnjem pa doseže do 15 mm v dolžino. Nato se zabubi v svetlo rjavo bubo, dolgo okoli 6 mm iz katere se po 10 do 15 dneh razvije nov metulj.

Zatiranje[uredi | uredi kodo]

Za zatiranje tega zavijača se je v Sloveniji kot najbolj uspešna metoda pokazala kombinacija uporabe insekticida in metode dezorientacije s pomočjo feromonov[2].

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. »Oriental peach moth, Oriental fruit moth«. Pridobljeno 3. avgusta 2010.
  2. Rot, Mojca; Blažič, Mateja; Žežlina, Ivan; Kodrič, Ivan. »NEKAJLETNE IZKUŠNJE PRI ZATIRANJU BRESKOVEGA ZAVIJAČA (Grapholita molesta Busck.) Z METODO DEZORIENTACIJE« (PDF). Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 24. novembra 2014. Pridobljeno 3. avgusta 2010.