Pojdi na vsebino

Breskov zavijač

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Breskov zavijač

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Razred: Insecta (žuželke)
Red: Lepidoptera (metulji)
Družina: Tortricidae (listni zavijači)
Rod: Cydia
Vrsta: C. molesta
Znanstveno ime
Cydia molesta
(Linnaeus, 1758)
Sinonimi
  • Grapholita molesta Busck.
  • Laspeyresia molesta

Breskov zavijač (znanstveno ime Cydia molesta) je metulj iz družine listnih zavijačev, ki velja za škodljivca breskovih nasadov.

Breskov zavijač je sivorjavi metuljček, ki ima lahko do štiri rodove letno. Preko kril meri odrasel metuljček okoli 16 mm. Prvi rod se pojavi konec aprila in v začetku maja. Samička breskovega zavijača odloži okoli 50 ovalnih, okoli 1 mm velikih jajčec posamično na vršičke in liste poganjkov. Iz jajčec se izleže gosenica, ki se zavrta v vršičke poganjkov, ki se osmolijo in nato začnejo sušiti. Gosenice zadnjih rodov povzročajo največ škode, saj se zavrtajo v plodove, kjer se hranijo. V posamezen plod se lahko zavrta več gosenic. Poleg breskev lahko ta vrsta zavijačev zajeda tudi plodove jablane, hruške, marelice, slive in kutine[1]. Gosenica preide preko petih stadijev, v zadnjem pa doseže do 15 mm v dolžino. Nato se zabubi v svetlo rjavo bubo, dolgo okoli 6 mm iz katere se po 10 do 15 dneh razvije nov metulj.

Zatiranje

[uredi | uredi kodo]

Za zatiranje tega zavijača se je v Sloveniji kot najbolj uspešna metoda pokazala kombinacija uporabe insekticida in metode dezorientacije s pomočjo feromonov[2].

Reference

[uredi | uredi kodo]
  1. »Oriental peach moth, Oriental fruit moth«. Pridobljeno 3. avgusta 2010.
  2. Rot, Mojca; Blažič, Mateja; Žežlina, Ivan; Kodrič, Ivan. »NEKAJLETNE IZKUŠNJE PRI ZATIRANJU BRESKOVEGA ZAVIJAČA (Grapholita molesta Busck.) Z METODO DEZORIENTACIJE« (PDF). Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 24. novembra 2014. Pridobljeno 3. avgusta 2010.