Brachypelma vagans

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Brachypelma vagans

Brachypelma vagans
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Razred: Arachnida (pajkovci)
Red: Araneae (pajki)
Družina: Theraphosidae (ptičji pajki)
Rod: Brachypelma
Vrsta: B. vagans
Znanstveno ime
Brachypelma vagans
Ausserer, 1875

Brachypelma vagans je pajek iz družine ptičjih pajkov, znan tudi pod imenom Mexican red rump (mehiški rdeči zadek, po rdečih dlakah na zadku - abdomnu) ali Mexican black velvet. Najdemo jih večinoma v Mehiki, pa tudi v Belizeju, El Salvadorju, Gvatemali in na Floridi. Na Florido so jih verjetno zanesli kot gojeno žival in so se razširili v divjino v okrožju St. Lucie County. Ta populacija je šibka, ker se je prehranjevala z žuželkami, zastrupljenimi s pesticidi.

Zraste do dolžine 5–7 cm (trup), s celotno dolžino do 13 cm, samci so običajno manjši kot samice. Je talna vrsta pajka, ki si izdela bivališča v obliki brloga. Je nočni lovec. Njegova hrana so vse male živali, katere je sposoben ujeti, torej žuželke, majhni plazilci in celo manjši glodavci. Samice v ujetništvu živijo do 15 let, samci pa le 5 let.

Vzgoja v terariju[uredi | uredi kodo]

Goji se ga v terariju v vlažnem in toplem okolju pri 24-27 °C. Na dno terarija damo debelejšo plast šote in kakšen kos lubja, da si pajek ustvari zamreženo luknjo. V prvih fazi razvoja jih hranimo z mikro črički ali mikro mokarji, kasneje pa z mokarji ali ščurki.

Ta vrsta pajka je primerna za začetnike, ker ni napadalna. Če se počuti ogrožen, odvrže iz zadka dlačice, ki so alergene.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  • Zvone Rovšek. »Brachypelma vagans«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 5. marca 2016. Pridobljeno 7. decembra 2011.
  • Mexican redrump tarantula. Featured Creatures, Univerza Floride.