Brachypelma vagans

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Brachypelma vagans
Brachypelma vagans (Mexican Red Rump).jpg
Brachypelma vagans
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Razred: Arachnida (pajkovci)
Red: Araneae (pajki)
Družina: Theraphosidae (ptičji pajki)
Rod: Brachypelma
Vrsta: B. vagans
Znanstveno ime
Brachypelma vagans
Ausserer, 1875
Distribution.Brachypelma.vagans.Mexico.png

Brachypelma vagans je pajek iz družine ptičjih pajkov, znan tudi pod imenom Mexican red rump (mehiški rdeči zadek, po rdečih dlakah na zadku - abdomnu) ali Mexican black velvet. Najdemo jih večinoma v Mehiki, pa tudi v Belizeju, El Salvadorju, Gvatemali in na Floridi. Na Florido so jih verjetno zanesli kot gojeno žival in so se razširili v divjino v okrožju St. Lucie County. Ta populacija je šibka, ker se je prehranjevala z žuželkami, zastrupljenimi s pesticidi.

Zraste do dolžine 5–7 cm (trup), s celotno dolžino do 13 cm, samci so običajno manjši kot samice. Je talna vrsta pajka, ki si izdela bivališča v obliki brloga. Je nočni lovec. Njegova hrana so vse male živali, katere je sposoben ujeti, torej žuželke, majhni plazilci in celo manjši glodavci. Samice v ujetništvu živijo do 15 let, samci pa le 5 let.

Vzgoja v terariju[uredi | uredi kodo]

Goji se ga v terariju v vlažnem in toplem okolju pri 24-27 °C. Na dno terarija damo debelejšo plast šote in kakšen kos lubja, da si pajek ustvari zamreženo luknjo. V prvih fazi razvoja jih hranimo z mikro črički ali mikro mokarji, kasneje pa z mokarji ali ščurki.

Ta vrsta pajka je primerna za začetnike, ker ni napadalna. Če se počuti ogrožen, odvrže iz zadka dlačice, ki so alergene.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  • Zvone Rovšek. "Brachypelma vagans".
  • Mexican redrump tarantula. Featured Creatures, Univerza Floride.